Interviul la Ambasada SUA

Data interviului a fost stabilita pe 15.05.2013. Dupa o așteptare îndelungată a venit și aceasta zi norocoasa. La 12.40 eram in fata la ambasada SUA. Acolo mai așteptau vreo 7-8 persoane. Eu am stat de vorba cu un cuplu care câștigaseră la rândul lor loteria. Si pentru ei interviul a fost un succes.

Întâi a venit un polițist și ne-a strigat. Cei strigați au prezentat pașapoartele si au fost invitați sa intre.

In prima clădire se lasă bagajele, SE ÎNCHID telefoanele, si se predau toate obiectele din metal (curele cu catarama etc). Se iau numai actele si eu am avut si un pix (opțional), sa nu mă rog de casierițe in caz de ceva.

Se trece intr-o curte interioara si apoi se intra in clădirea doi. Acolo trebuie prezentat pașaportul la ghișeul 2 sau 3. De fapt, practic, e primul si al doilea ghișeu, dar numerotarea începe de la 2.

Apoi la ghișeul 6, un domn de culoare va da instrucțiuni pentru amprentare. Pe un ecran digital se pun 4 degete de la mana dreapta. Deasupra ecranului sunt 4 leduri. Când acestea se înverzesc înseamnă ca amprentarea s-a finalizat. Apoi se pun cele 4 degete de la mana stângă si se așteaptă înverzirea ledurilor. In final se pun si degetele mari de la ambele mâini.

Citește și: Despre munca în Olanda

Următorul pas e predarea actelor la ghișeul 2 de la ambasada SUA. Vizita medicala. Diploma de bacalaureat si licență  Cazierul judiciar. Certificatul de naștere. Extras de cont. Tnt number.

Dupa predarea actelor doamna de la ghișeu te roagă sa mergi la ghiseul 12 pentru a plăti taxa si pentru a aduce chitanța  Taxa este de 330 $. Chitanța trebuie predata înapoi la ghiseul 2.

Urmează o așteptare si in final domnul consul m-a chemat la ghiseul 12 pentru interviu. Câteva întrebări principale:

  1. Unde o sa muncești cand ajungi in america?

La vechiul job, cel putin pentru câteva luni, am răspuns eu având in vedere ca ma duc in același loc in care am fost si cu Work and Travel.

  1. Ești conștient ca nu poți sa ceri ajutoare sociale, de la statul american odată ajuns acolo? Adică se pot cere ajutoare dar nu de la început.

I-am răspuns ca nu e cazu meu. Ca sunt om muncitor.

  1. Ești conștient ca serviciile medicale sunt foarte scumpe in America?

Te-ar putae interesa și: Webdesigner în Olanda – Cum e acest job?

Răspunsul a venit instinctiv. De îndată ce ajung acolo primul lucru care îl fac este asigurarea medicala.

Aveam lecția învățată . Când am fost cu viza J1, pentru Work and Travel, un prieten a avut niște probleme (gen amețeli  dureri de cap) si a fost nevoit sa faca 3 drumuri la urgente. Nota de plata 6000 $, pentru nimica toată.  Bine ca toți studenții plecați cu Work and Travel au asigurare.

Dupa toate întrebările au venit si cuvintele mult așteptate. „WELCOME BACK TO AMERICA”.

Mi-a predat actele originale si m-a întrebat dacă vreau sa aștept pașaportul. I-am zis ca da și am așteptat încă 15 – 20 de minute, timp in care cuplul a fost chemat la interviu fiind si ei acceptați.

M-a strigat la ghișeul 2 unde mi-a predat pașaportul cu viza pe el plus foaia cu plata taxei USCIS, plus încă o foaie pentru recrutare.

Daca ai intre 18 – 26 ani, ești obligat ca, odată ajuns in SUA, sa depui un formular pentru recrutare. Principalul rol al acestui formular este sa te aibă in evidenta, ca in caz de forță majora sa te ia cu japca în armata.

Cam asta a fost a fost vizita mea la ambasada SUA.

7 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *