Am primit multe emailuri legate de viata din Olanda, costuri si mai ales posibilitati de angajare. Multi uita ca au nevoie de permis de munca si companiile vor sa evite bataia de cap de a obtine un permis de munca in Olanda, mai ales ca dureaza cam jumatate de an. Mai multe detalii puteti gasi intr-un articol anterior. Exista insa doua alternative daca vrei sa muncesti in Olanda.
Prima e sa fii freelancer. A doua e sa ai partener din UE cu drepturi de munca in Olanda.
De prima varianta auzisem cand locuiam in Nijmegen insa nu am vazut-o ca fiind o solutie la lipsa unui permis de munca. Aveam o colega poloneza care lucra ca freelancer pentru firma.
Citește și: Vlad Oprea dă asigurări ferme: „Stadion nou..”
Ea venise ca trainee in companie cu vreo 3-4 ani inainte (permisul de munca pt trainee se obtine relativ usor si in scurt timp daca esti student), iar compania a vrut s-o tina si dupa ce traineeship-ul ei s-a terminat, insa n-au reusit sa dovedeasca ca ea e singura potrivita pt jobul respectiv.
Asa ca tipa s-a inscris ca freelancer. In Romania echivalentul ar fi PFA (persoana fizica autorizata). Si a semnat contract de oferire servicii cu firma si gata. Lucra tot de la 9 la 5 ca toti ceilalti angajati, doar ca ea trebuia sa-si plateasca singura taxele si contributiile la stat. Avea insa si avantaje pe care le voi explica mai jos.
Ulterior am auzit si de femei bulgare care sunt in aceeasi situatie: vor sa munceasca legal insa au nevoie de permis de munca in Olandasi nimeni nu le angajeaza. Si si-au deschis firma de curatatorie si acum ofera servicii de menajera. Si atunci mi-a picat fisa. Da, de ce nu? Toti ar putea face asta, insa putini realizeaza ca asta ar putea fi solutia.
Mergi frumos la Camera de Comert (KvK sau Kamer van Koophandel in olandeza), te inscrii ca PFA/freelancer (Zelfstandigen Zonder Zersoneel sau ZZP in olandeza), platesti in jur de €100 pe an, te inscrii si la taxe ca sa primesti un nr de TVA si gata, poti lucra si factura clienti in Olanda.
Multe companii chiar prefera sa angajeze freelanceri, insa temporar, fiind o solutie mai buna decat un angajat full-time. Asta are si parti bune (mai multe companii, oportunitati mai multe), dar si parti rele (durata limitata, ceea ce inseamna ca freelancerul trebuie sa-si caute mereu alte proiecte).
Partea mai dificila, pe langa cea de alergat dupa clienti, este administratia. Asta inseamna ca tu primind salariu brut, trebuie sa iti aranjezi singur plata taxelor si contributiilor (pensia la stat si altele), trebuie pastrate bonuri pentru orice „pui pe firma” s.a.m.d. Insa partea faina e ca poti face asta cu multe.
Colega mea poloneza punea tot ce putea pe firma, adica le declara ca si cheltuieli de munca. Daca mergea la restaurant, pastra bonul, venea cu masina la servici, deci benzina si asigurarea si taxele auto tot asa, abonamentul la telefon, un laptop nou, etc. TVA iti este returnat in toate exemplele de mai sus si asta e un avantaj destul de mare. Ai avantaje financiare maricele, cred eu.
A doua varianta e sa ai un partener din UE cu drepturi de munca in Olanda. Poti aplica atunci pentru rezidenta in cazul reuniunii/intregirii unei familii sau a formarii unei familii.
Stiu ca daca vrei sa aplici pentru intregirea familiei, atunci trebuie sa demonstrezi ca relatia e stabila si (desi nu scrie nicaieri pe site-ul IND, institutul pt imigranti) trebuie sa demonstrezi ca ai locuit deja 6 luni neintrerupte cu partenerul (prieten(a) sau sot(ia)), banuiesc ca un contract de chirie in Romania pe numele ambelor persoane ar trebui sa fie suficient.
De mentionat insa e ca dureaza pana la 6 luni sa primesti rezidenta ca membru a familiei (cu aceleasi drepturi de munca), iar pana o primesti, nu ai voie sa muncesti decat cu permis de munca in Olanda.
In concluzie: Vrei sa te muti in Olanda? Vrei sa muncesti aici si n-ai permis de munca si nici companiile nu vor sa se complice? Inscrie-te ca freelancer sau mergi pe varianta cu partenerul european.
Leave a Reply