Care este modul cel mai bun de a implementa Lean Manufacturing? Există o reţetă minune ce poate să ne garanteze că, dacă o respectăm minuţios, transformarea Lean va fi nu doar realizată cu succes, dar mai ales că va fi şi sustenabilă?
Adesea mi se pun aceste două întrebări … Dacă eşti un consultant Lean sau, în general, dacă te pasionează Lean, îi poţi face şi pe ceilalţi să se entuziasmeze cu mare uşurinţă. Este foarte dificil ca cineva să nu fie atras de Lean, dacă Lean înseamnă să facem totul mai bine şi mai eficient! A-i entuziasma pe ceilalţi este partea cea mai uşoară, pentru cei care cred şi acţionează Lean şi care urmăresc să îi atragă şi pe ceilalţi alături de ei, prin exemplul personal.
Dar discursul introductiv este de obicei rapid întrerupt de întrebările care apar nu doar intempestiv, dar adesea într-un mod foarte brusc, dar cu mare interes şi optimism: “Care este reţeta? Există o culegere cu probleme şi soluţiile lor? Aş vrea să încep de azi, să urmez instrucţiunile de rezolvare a problemelor curente şi de mîine să obţin toate avantajele aplicării Lean în organizaţia mea. Sau, dacă nu se poate azi, măcar să apară repede primele rezultate. Pentru că am înţeles importanţa acestuiaşi vreau să mă implic 100% în transformarea Lean.”
Citește și: Cum îți alegi programul de voluntariat?
Care poate fi cel mai bun răspuns pentru aceste întrebări atît de “normale”? Cum i-am putea spune celui care întreabă că, într-adevăr, aplicarea Lean trebuie să înceapă imediat, dar că nu trebuie să se oprească niciodată? Sau cum să-l convingem că, deşi ne numim “experţi”, totuşi nu sîntem ca doctorii care scriu o reţetă pentru un anumit tratament, pe care, dacă-l respectăm, sigur ne vom însănătoşi? De fapt, dacă ne gîndim mai bine, parcă nici reţetele doctorilor nu duc întotdeauna la rezultatul scontat, nu?
Iar cei care sînt nerăbdători să aplice Lean pentru a-şi rezolva peste noapte toate problemele, insistă şi mai mult cu alte întrebări şi mai dificile … “OK, înţeleg că nu este aşa de simplu! Cît costă? Cît mă costă dacă vreau să cumpăr reţeta „secretă”? Plătesc cît îmi ceri, pentru că aşa pot ajunge la performanţele pe care le doresc în viitor. Aşa că spune preţul! De fapt, ştii ceva? Îţi voi plăti şi mai mult decît îmi ceri, dacă îmi vinzi reţeta perfectă, aceea pe care nu i-ai mai spus-o nimănui, care mă va duce pe locul 1! Şi te asigur că vom împărţi împreună gloria cînd vom fi cei mai buni!”
Ce ar fi de făcut? Dificilă situaţie! Ştiu, pentru că i-am dezamăgit pe mulţi spunîndu-le că nu există o reţetă pentru a avea succes în aplicarea Lean. Iar eu de obicei adaug că, deşi nu există o reţetă a succesului, totuşi le pot recomanda o mulţime de căi prin care o firmă poate obţine avantajele urmărite prin implementarea Lean. Deoarece, practic, Lean implică în acelaşi timp o metodologie riguroasă, logică şi structurată, dar şi arta de a îmbina diferitele instrumente, de altfel simple şi intuitive, într-un ansamblu specific pentru fiecare organizaţie. În această abordare duală constă frumuseţea Lean dar, totodată, şi dificultatea de a avea succes în Lean.
Eu am predat ambele componente ale Lean Six Sigma: Lean şi Six Sigma. Din perspectiva sistemului, ambele urmăresc acelaşi scop. Dar, din punctul de vedere al implementării şi momentului în care este utilă aplicarea lor, există o diferenţă semnificativă. Aplicarea fără Six Sigma este posibilă de multe ori – de exemplu, dacă pierderile existente sînt foarte evidente, atunci este normal ca mai întîi să facem un pic de ordine pe flux, înainte de a începe să aplicăm metode statistice. Încă nu am văzut o organizaţie în situaţia de a începe cu Six Sigma … Ideal ar fi să se înceapă simultan cu Lean şi cu Six Sigma, dar, în acest caz, organizaţia ar trebui să fie la un anumit nivel de maturitate.
Eu consider că nu este nevoie să se aplice instrumentele statistice sofisticate specifice pentru Six Sigma înainte de a aduce organizaţia la un nivel de maturitate Lean de 60-70%, cel puţin nu la nivel general în organizaţie şi nu înainte de a utiliza sistematic instrumentele tradiţionale ale calităţii, controlul procesului şi rezolvarea problemelor. Altfel, “optimizarea” devine o ”optimizare” a pierderilor …. Sau ar fi ca şi cînd am construi un castel de nisip în loc de a ne îngriji să avem o casă solidă … Dacă este nevoie de a alege ordinea de aplicare în loc de a utiliza ambele metode simultan, mai întîi se utilizează instrumentele Lean pentru a elimina pierderile majore existente, iar apoi se aplică Six Sigma pentru a optimiza şi regla sistemele.
Vezi și: Despre munca în Olanda
Ce părere aveţi? Aveţi reţeta pentru a avea succes în aplicarea Lean? Aţi verificat-o de mai multe ori şi a avut succes de fiecare dată? Ne-o spuneţi şi nouă?
Sau, pe de altă parte, credeţi că succesul sau insuccesul Lean depinde de modul în care se adaptează şi se utilizează instrumentele Lean în funcţie de specificul fiecărei organizaţii?
Totuşi, pentru a nu crede prea multă lume că sînt cam nepriceput şi că nu prea ştiu multe despre Lean, vă pot spune că am totuşi o reţetă … Voi reveni curînd aici pe blog pentru a vă prezenta “reţeta mea”! Nu deţin dreptul de proprietate intelectuală pentru că, după atîţia ani de lucru în Lean Six Sigma, am învăţat că nu există o soluţie unică şi că instrumentelele ţin mai mult de bun simţ. Nu este deci o soluţie de tip „copy-paste”, pentru că dacă ar fi fost, mîîne toate firmele ar fi ca Toyota. Ceea ce a funcţionat acolo nu este neapărat valabil oriunde şi pentru oricine. De fapt, ceea ce a funcţionat ieri la ei, s-ar putea azi să nu mai dea rezultate acolo … Şi am văzut cu toţii ce s-a întîmplat în ultimul timp …
Care este modul cel mai bune de implementare Lean Manufacturing? Care este reţeta-minune ce poate garanta nu numai succesul unei transformări Lean, dar şi sustenabilitatea sistemului? Bagheta magică încă nu a fost descoperită de nimeni …
Leave a Reply