Ziua reginei in Olanda – Care este manifestarea?

Sâmbăta a fost ziua reginei in Olanda. E o sărbătoare naționala când toți olandezii se bucura de tara lor si de regina. E ca un fel de 1 Decembrie la noi, dar mult mai misto. De ce?

In primul rând, e cald. Data fiind 30 aprilie șansele sunt mari ca vremea sa fie buna, chiar daca Olanda e o tara relativ ploioasa.

Olandezii sunt patrioti. Când au fost cuceriti si regina de atunci a trebuit sa fuga in UK, rezistența olandeză avea sloganul „pt Wilhelmina si patrie”. Asa ca olandezii aduc tribut in aceasta zi familiei regale (familia se numeste de Oranj) prin a purta culoarea portocaliu si prin a decora aproape orice in portocaliu.

Citește și: Mărturiile prefectului Vlad Angheluță

E distractiv sa te pregatesti pt ziua reginei. Cum am zis mai sus, toți poarta portocaliu sau au accesorii portocalii, de la coronite de regina, pana la palarii, ghirlande, esarfe, aproape orice. Si sunt si stampile cu steagul Olandei pe care toți le folosesc pe fata.

ziua-reginei-in-olanda

Se organizează concerte faine. Si când zic faine, mă refer la Tiesto si Armin Van Buren. O droaie de alte formații cânta pe lângă, iar in seara dinainte e Noaptea reginei si in Haga e sărbătorită cel mai tare, am fost 2 ani la rândul si mi-a plăcut mai mult decât ziua reginei. De obicei se monteaza câte 6-8 scene in diferite locuri ale orașului si… Baga distracție

Se organizează bazar Știu ca suna amuzant, dar ce se întâmpla e ca pe 30apr nimeni nu plătește taxe si nimeni nu are restricții (ok poate alea de baza gen „nu vindeti copii”) asa ca tot olandezul își scoate la vânzare ce vrea. Pana si copiii isi scot jucariile vechi la vanzare ca sa faca bani pt jucarii noi, deci cultura asta de comerciant se introduce de la o varsta mica. Si foarte bine asa.

Vezi aici: Constantin Buzoianu, înscris în PDL

Acuma, mai este si partea naspa. Daca nu-ti plac multimile, n-o sa-ti placa f mult ziua reginei (in Amsterdam cel putin). E ca un fel de Zilele Iasului, doar ca in loc de pelegrini, ai turisti multi si olandezi din alte orase. Insa e o experienta pe care eu as recomanda-o oricui, macar o data sa mergi sa vezi cum e. Eu am fost deja de 2 ori si am zis ca pot in al 3lea an sa fac altceva Asa ca am facut un gratar micut, am chemat vreo 2 prieteni pe la noi, am facut mici (am folosit o reteta de pe internet pt pasta de mici care n-a iesit extraordinar de buna pt ca n-am gasit bicarbonat de sodiu… dar a fost bunicica oricum).

1 like

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *