Prefectul Vlad Angheluță: Nu voi face nici un compromis de la litera și spiritul legii

Târgnemțeanul Vlad Angheluță este un tânăr ce a reușit în viață. Mai întâi prosper om de afaceri, apoi subprefect, iar acum Prefect al Județului Neamț. Contrar metehnelor românești prin care doar pe cale politică se obține o funcție publică, contând mai puțin experiența și competența, noul Prefect de Neamț susține contrariul. Dar să nu aruncăm întâi cu pietre!

Evoluția mea profesională e una firească

-Ați ajuns la un nivel al carierei destul de repede. Cărui fapt i se datorează acest salt profesional din punctul d-stră de vedere?

Consider evoluţia mea profesională ca fiind una firească, datorată experienţei dobândite până în prezent. Argumentele principale care pot fi aduse în susţinerea acestei experienţe, care a constituit pilonul numirii în actuala funcţie pe care o ocup, ţin de sfera competenţei: o formare profesională adecvată, o perioadă de timp suficientă în care am activat în mediul privat, ceea ce mi-a dezvoltat anumite aptitudini şi, nu în ultimul rând, exercitarea funcţiei de subprefect al judeţului. O confirmare recentă a competenţei despre care am menţionat o constituie admiterea mea la cursurile de formare a înalţilor funcţionari publici.

-Gurile rele spun că ascensiunea d-stră profesională într-un timp atât de scurt s-ar datora unor lideri politici , cum ar fi Ionel Arsene, de exemplu.

Consider că numirea mea în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu a avut la bază rezultatele obţinute în exercitarea funcţiei de subprefect.

-Ce vă leagă de Ionel Arsene? Dar de Daniel Harpa și Dan Arnăutu? Dar de Gheorghe Ștefan?

Domnul deputat Ionel Arsene reprezintă în Parlamentul României Colegiul 7 Neamţ în care domiciliez şi pot aprecia, în calitate de cetăţean domiciliat în acest colegiu, că o face foarte bine şi în interesul cetăţenilor. Domnul primar Daniel Harpa este primarul oraşului de domiciliu şi, de asemenea, în ce-l priveşte, mă alătur numărului foarte mare de locuitori ai oraşului Târgu Neamţ care apreciază lucrurile foarte bune pe care le face în folosul acestora. Atat cu domnul Ionel Arsene, cat si cu domnul Daniel Harpa, sunt bună cunoştinţă. Domnul Gheorghe Ştefan este primarul municipiului de reşedinţă în care instituţia pe care o reprezint îşi desfăşoară activitatea. Cu domnul Gheorghe Ştefan sunt într-o relaţie interinstituţională de colaborare, atunci când situaţia o cere. Cu domnul Dan Arnăutu mă cunosc.

-Ce făceați înainte de a intra în politică?

Nu am intrat în politică – am intrat în administraţie ca funcţionar public. Înainte de a intra in administraţie am fost un mic întreprinzător privat.

Voi face față unor noi provocări profesionale

-Din punctul d-stră de vedere , ce v-a recomandat să obțineți aceste funcții administrative înalte?

Aşa cum am mai precizat anterior, consider că cel mai potrivit şi pe scurt răspuns este competenţa.

-Se spune că politica e și arta compromisului. Ce compromisuri ați făcut până acum?

Aşa cum am precizat, nu fac politică. Vă pot spune însă, că de pe poziţia pe care sunt, nu voi face niciun compromis de la litera şi spiritul legii.

-Până la ce nivel al carierei politice și administrative doriți să ajungeți?

Sunt un om responsabil, serios şi tratez ideea de evoluţie, nu doar pe plan profesional, ca fiind o răspundere pe care orice om ar trebui să o aibă nu doar în plan imediat şi personal, ci şi pentru comunitate, cea din prezent, dar şi pentru generaţiile următoare. Această răspundere este cu atât mai mare în momentul în care profesezi într-o funcţie care implică consecinţe asupra celorlalţi. Într-un orizont de timp, pe măsură ce voi acumula mai multă experienţă şi îmi voi lărgi sau dezvolta sfera de competenţe, consider că voi putea face faţă unor noi provocări profesionale.

-De președintele Culiță Tărâță ce vă leagă, în afară de un banal raport instituțional?

Domnul preşedinte Culiţă Tărâţă conduce una dintre instituţiile importante la nivelul administraţiei judeţene. Relaţia este una corect instituţională, nicidecum de factura unei banalităţi pe care o invocaţi. Problematica complexă a instituţiei pe care o conduce presupune o preocupare pe măsură din partea noastră, singurul arbitru al relaţiei instituţionale reprezentându-l respectarea legalităţii actelor emise şi gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă. De altfel, verificarea legalităţii documentelor specifice autorităţilor publice reprezintă una dintre activităţile de bază ale Instituţiei Prefectului.

-Nu vă este frică de ziua în care veți avea aceeași soartă ca fostul prefect Lazăr?

În privinţa funcţiei pe care o exercit, aşa cum ştiţi, mandatul fiecărui prefect este decis de Guvernul României. Mandatele pot fi mai lungi sau mai scurte. În ce mă priveşte, vă asigur că singura mea dorinţă este să îmi îndeplinesc misiunea cu responsabilitate, indiferent de durata mandatului.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *