Proprietar de casa in Olanda – Cum e sa fii proprietar

Am trecut prin toate fazele procesului de cumparare a unei case in Olanda si in sfarsit, proaspat intoarsa din vacanta, am fost la notar si am semnat actele si primit si cheile. Oameni buni, am casa mea, sunt proprietar! Apoi am aranjat transport de la Ikea si ne-am cumparat mobila noua. Apoi am angajat 2 omuleti sa ne ajute sa ne mutam. Suna simplu? N-a fost!

Pai procesul a fost asa. Cautare pe internet. Am vazut eu apartamentul, mi-a placut, i-am trimis linkul lui Andi si i-am zis „imi place casa asta. It may be the one”. Am fost si am vazut-o. Ne-a placut f mult. Am stat si ne-am scarpinat in cap si am zis ca ok, o vrem, ce facem acum? Am fost la consultant si i-am cerut sfatul, ne-a dat niste sugestii de negociere, am negociat si a fost bine. Acum urma sa semnam contractul in care ne angajam ca o sa cumparam casa. Multumita (cand zic asta sunt sarcastica) agentiei imobiliare, a durat 2 saptamani sa ne trimita niste foi sa le citim si sa programam o intalnire sa se uite la noi cum semnam contractul respectiv. Au amanat pana cand agentul care se ocupa de asta a intrat in vacanta pt o saptamana. Daca esti proprietar, cam astea sunt conditiile..

Citește și: Despre munca în Olanda – Alternativa la permis

Right. Fara contractul asta nu puteam aplica pt ipoteca. Dup-aia am aplicat, si am asteptat si am asteptat si… 3 saptamani mai tarziu trebuia sa fi primit oferta de ipoteca acceptata de banca si sa mergem frumos la notar sa semnam tot si sa ne luam casa in primire si sa devin proprietar cu acte in regula. Insa dupa 3 saptamani, consultantul nostru de ipoteci ne-a zis ca banca inca asteapta un raport asupra valorii locuintei. Raport care era facut, insa nu era stampilat pt ca inspectorul respectiv astepta nush ce acte tot de la agentie. Si dupa 2 telefoane, ei tot nu trimisesera ce trebuia. Niste tarani.

Si toata treaba a mai fost amanata cu inca o saptamana. Si evident, legea lui Murphy: Am primit email de la notar ca totul e in regula in ziua in care aveam zbor spre Italia, plecam in vacanta… si a trebuit sa asteptam sa ne intoarcem din vacanta ca sa incheiem intregul proces. Cu alte cuvinte, am un singur lucru de spus agentiei imobiliare care a amanat totul cu vreo 3 saptamani. Ceea ce-a insemnat ca mai aveam doar 2 saptamani sa ne mutam… tam-tam-tam-taaaaaam.

cum-e-sa-fii-proprietar

In alea 2 saptamani, trebuia sa facem asa:

  • sa varuim toata casa. Vorbim aici de o casa de 105m2, inalta de 2,6m si cu multi pereti intre. Si chiar trebuia varuita toata pt ca oamenii dinainte aveau niste gusturi cel putin ciudate cand venea vorba de culorile de pe pereti. Aveam o camera cu 2 pereti varuiti albastru inchis si 2 varuiti roz inchis. Nu-i cea mai placuta combinatie. Dar chiar si incaperile albe trebuiau varuite pt ca se vedeau urme pe pereti, unde au fost tablouri, ceasuri si ce alte chestii avusesera aia dinainte atarnate pe pereti.
  • sa facem curat (pt ca prin colturile camerelor si pe dupa calorifere locuiau diverse specii de paianjeni, iar pe toate suprafetele sedea ditamai stratul de praf)
  • sa montam lustre si lampi. Casa era dispusa doar cu 2 fire care atarnau din tavan si atat.
  • sa mergem la Ikea si sa comandam mobila noua
  • sa fim acasa cand transportul de la Ikea livreaza mobila noua
  • sa asamblam mobila noua
  • sa chemam instalatorul sa ne schimbe chiuvetele din baie (avem 2 chiuvete si-s urate, zici ca-s chiuvete de la baia din liceu; asa ca ne-am luat chiuvete noi)
  • sa impachetam toate lucrusoarele noastre
  • sa dezasamblam mobila pe care o aveam deja si s-o impachetam
  • sa contactam o companie de mutat (2 programari: una pt livrat cutiile, alta pt mutatul efectiv)
  • sa ne mutam

Ce sa zic, e greu sa fii proprietar, dar daca vrei sa o faci, trebuie sa fii disponibil la cateva sacrificii..

Vezi și: Cum alegi o bancă în Olanda

Si asta pana pe 31 august. In ordinea de mai sus. Ce-am reusit pana acum sa facem e sa ne cumparam chestii de la Ikea, sa le primim acasa. Bineinteles ca frumoasa mea masa rotunda este zgariata deci astept sa fiu contactata sa-mi fie livrata alta noua si intacta. Am reusit sa punem lustre si lampi intr-o toaleta, in baie, in dormitor, bucatarie si camera de zi. Si nu e usor, mai ales daca trebuie sa faci gauri in tavan care sa prinda lampa. Am reusit sa varuim mare parte din casa. Dormitorul nostru e gata, am asamblat patul, noptierele, dulapul, canapeaua si un birou cu scaune si cam atat. Deci chestiile esentiale sunt pregatite sa zicem, dar mai avem mult pana sa avem totul comfortabil.

E super greu sa te muti. Inteleg intru totul de ce unii prefera sa angajeze pe cineva sa le impacheteze, mute lucrurile si sa le despacheteze apoi. Pacat ca nu-mi permit asa ceva.

57 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *