Cum sa alegi o banca in Olanda

Daca vii in Olanda si planuiesti sa stai cel putin 3 luni, va trebui sa-ti faci un cont bancar. Intrebarea evidenta este ce banca alegi? Ai in principiu cam 3 optiuni atunci cand vrei sa alegi o banca in Olanda: ING, Rabobank, ABN Amro. Mai sunt altele, insa sunt micute si insignifiante (Friesland Bank) sau cu reputatie f proasta (Fortis Bank – a fost vanduta de vreo doua ori acum 2 ani). Cum alegi?

Ce optiuni ai cand cauti o banca in Olanda

ING

ing-banca-in-olanga

E cea mai populara banca in Olanda. Intreaba pe cineva pe strada unde are cont, sansele sunt f mari sa-ti zica ING (ei pronunta i-ne-he). Eu mi-am ales ING pentru ca aveam ING in Romania si pentru ca la momentul respectiv ei erau singurii care acceptau un strain cu contract de munca sub 1 an (eu aveam pe 6 luni). Celelalte banci cereau minim 1 an. Insa astea erau conditiile pt conturi in care sa-ti primesti salariul.

Au internet banking in olandeza.

Pachetul de baza include un card de debit (Maestro) si un card de credit (Master card) pentru care trebuie sa aplici (exista conditii si aici, legate de venit). Atasat poti avea si cont de economii, care dureaza cateva zile sa fie activat (eu mi l-am deschis online si mi-am transferat bani in el din prima zi, a doua zi era activ).

Serviciul clienti e super bine pus la punct, le-am trimis un email cand am avut o problema si mi-au raspuns a doua zi.

De asemenea ipoteca o am la ING si-s multumita ca am avut cea mai mica dobanda posibila si discounturi in plus pt ca eram deja client. Cont comun cu Andi tot acolo am. Si sedii ING sunt peste tot, desi eu in 2 ani cred ca am fost de 5 ori la sediul lor (inclusiv sa-mi deschid contul si sa-mi iau pin-ul).

Rabobank

rabobank-in-olanda

E cea mai veche banca in Olanda, singura care nu a primit ajutor financiar de la stat cand a venit criza si are produse f bune pt companii. Insa desi sunt orientati mult spre corporate banking, serviciul pt persoane fizice este f bun. Prietenul meu are contul personal si cel de economii la Rabobank.

L-a ales pentru ca acum 2 ani cand am venit in Olanda si criza era in toi, parea cea mai sigura si stabila banca in Olanda. As fi ales-o si eu insa impunea conditia de contract de munca 1 an si eu nu aveam.

Internet banking e tot in olandeza.

Pachetul de baza contine un card Maestro si la cerere unul Master card, cont de economii deschis in cateva minute din internet banking.

Iar serviciul clienti e tot ok, iti explica tot ce ai nevoie, chiar daca uneori Andi a avut o mica problema de comunicare cu angajtii de la sediul Rabobank, insa era din cauza barierei de limba (tipa nu vorbea engleza extrem de bine), iar Andi nu explica exact ce vrea sa stie.

ABN Amro – Singura banca in Olanda cu internet banking in Engleza

abn-amro-cu-banking-in-engleza

Era populara la un moment dat, mai ales intre expati pentru ca e singura banca in Olanda cu internet banking in engleza. Din comoditate multi expati aleg asta (si eu as fi ales asta insa daca un brazilian imi zice „come on, Simona, don’t be lazy, it’s easy in Dutch” atunci pot si eu fara engleza), sau urmeaza sfatul altor expati care au ales banca asta si o recomanda mai departe. Insa consider asta un sfat f prost. Doar ca nimanui nu-i place sa recunoasca ca au facut o alegere proasta si in starea aia de negarea o mai recomanda si altora. Bad!

De ce e naspa banca asta? Pentru ca angajatii sunt incompetenti si fac multe greseli, insa iti zambesc si-ti zic ca totul e bine. Apoi iti zic ca ceva n-a mers bine si nu stiu cine a gresit (evita sa-si asume responsabilitatea) si tot asa. Am 3 povesti de impartasit, 2 ale mele, una a unui cititor al blogului.

  1. Pensia platita de compania la care lucrez e transferata lunar intr-un cont ABN Amro, pt ca la banca asta au ei cont. N-am incotro. In septembrie, eu si Andi am semnat contract de parteneriat (habar n-am cum sa traduc in romana), adica daca eu mor, el primeste pensia mea pana ajunge el la 65-67 de ani (ca inca nu se stie varsta de pensie) si incepe sa ia si el pensie. Ca sa-mi schimb statutul relatiei, a trebuit seful meu sa dea vreo 3 telefoane pana sa primeasca formularul corect pe care trebuia sa-l completez eu si Andi si sa-l semnam si sa-l trimitem.
  2. Statul olandez incearca sa incurajeze oamenii sa faca economii si orice salariat poate sa puna deoparte intr-un cont de economii blocat pt 5 ani o suma de maxim €600 pe an direct din salariul brut, fara taxe. La finalul celor 5 ani, se aplica taxa pe venit si iesi cu mai multi bani la finalul afacerii. Eu a trebuit sa-mi fac cont special pt asta (spaarloonrekening se cheama in olandeza), tot la ABN Amro pt ca cu ei lucreaza firma. Ma duc, imi deschid contul, totul e super. Dupa 2 saptamani (timp in care trebuia sa fie facut contul), nu primesc nici o instiintare nimic si ma duc iar la ei. Nici macar nu eram in sistem. Mi-a zis o alta angajata, pai stiti pe formularul ala va trebuie semnatura si stampila de la companie. Ok, de ce nu mi-ati zis din prima? Liniste. Ma duc la servici, seful completeaza, semneaza, stampileaza, ma duc iar la banca, imi baga datele in sistem, imi fac aia contul, primesc scrisoare, am cont, ura! Dupa 3 luni sa aflu ca seful transferase cate €50 pe luna in contul altui om. Din greseala. Inca n-am aflat a cui era greseala, a sefului sau a bancii. Cert e ca eu mi-am primit banii inapoi in cont, insa seful nu stiu daca si-a primit banii de la beneficiarul banilor veniti din cer.
  3. Am sa fac copy paste la emailul primit de la Ionut:

Legat de bancile din Olanda si anume ABN Amro am sa-ti relatez toata tarasenia si poate asa reusim sa tragem un semnal de alarma pt ceilalti. In augusr ne-am mutat in olanda (eu si sotia) si am mers sa ne deschidem cont la abn asta la sugestia unor rude . cum ca e ok banca ca au site in angleza ca poti face online banking, bla bla bla! zis si facut.

Mergem ne interesam de un join acount la care cei din banca ne spun ca nu putem deschide cont cu contract de munca din alt stat ( norvegia) si ca cel mai bine ar fi sa deschidem un cont de student, sotia fiind la master la erasmus. am intrebat daca acest cont, se poate face join si au zic ca nici o problema. bun si facut. dupa vreo 1 luna la sf lui septembrie vine in sfarsit si bsn-ul si astfel si cardul. numai pt sotie, iar pt mine trebuia sa ma duc la banca personal sa aplic pt card. eu am venit de la munca la jumatea lui octombrie si hai sa ma duc la banca.

La banca , surpriza: nu se poate face join acount la cont de student deoarece nu se poate primi salariu pe el ( cont). nervi, scandal, bla bla. ce-i de facut? pai puteti sa deschideti un alt cont pe numele meu daca aveti contract de munca. da , am dar e pe estonia, acolo platesc taxele! dupa 10 telefoane, in sfarsit ne spune ca e ok si se deschide contul. asta dupa ce anterior ne spusese ca nu se poate decat cu contract in olanda.

Bun, deschidem al doilea cont, aplicam pt carduri si dupa 3 zile( culmea) vin cardurile la domiciliu. cand deschidem plicuriel, stupoare: cardurile au ambele nume trecute numai ca pe cardul sotiei era gresit numele de familie.

alegerea-unei-banci

AAAAhhhh! Ma duc la banca in Olanda, ma cert cu aia, dau cardul gresit inapoi , aplic pt altul si zice sa asteptam acasa pe cel nou! Asta se intampla vineri, luni zic hai sa ma duc sa activez cardul si sa-mi aleg pin la o filiala abn de langa blocul nostru. AAAA , pai nu se poate! Pai de ce?

Pai contul nu l-ati deschis aici si dureaza 10 zile lucratoare pana se vede semnaturile dvs in tot sistemul! Baiii, voi sunteti tampiti, pt ce nauba mai aveti calc in retea, telefoane, net, dracu lacu? Eu ce fac acum, tre sa astept 10 zile/ Nu, va puteti duce acolo unde ati deschis contul si il activati acolo!

Ieri i-a sotia cardul meu sa-l activeze la filiala din cadrul faculatatii si acolo i-se spune ca nu poate ea, si ca tre sa vin eu personal! Doamne, d-zeu-le! Si in sfarsit dupa 2 luni de chin am reusit sa avem cont si carduri in olanda!

Acum urmeaza sa mearga sotia si sa inchida celalalt cont dar nu mai intai de a merge la primarie ca sa schimbam contul deoarece din primul cont ne i-a banii pentru permisul de parcare! Sa vezi ce tambalau ne asteapta!cam asta a fost experienta noastra neplacuta cu Abn amro!

Concluzia mea ar fi: daca vreti sa deschideti un cont bancar, alegeti ING sau Rabobank.

6 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *