Totul despre covoarele persane

Covorul persan este o parte esentiala a artei si a culturii persane. Datand din Persia antica, tesutul covoarelor este fara indoiala una dintre manifestarile cele mai distinse ale artei si culturii persane.

In 2008 exporturile din Iran de covoare tesute manual au fost de 420 de milioane de dolari. Sunt estimati 1.2 milioane de tesatori si impletitori in Iran, care produc covoare tesute manual pentru piata interna si internationala. In ultima vreme covoarele iraniene au ajuns in concurenta acerba cu alte tari producatoare de reproduceri ale desenelor originale iraniene.

Covoarele iraniene sunt copiate de alte tari

Modelele de covoare iraniene sunt copiate si de tesatori din alte tari. Iranul este cel mai mare producator si exportator din lume de covoare lucrate manual si produce trei sferturi din productia mondiala totala. Iar aceasta chiar daca in ultimul timp aceasta traditie a intrat in concurenta cu produsele fabricate industrial.

Covoarele persane sunt covoare din lana, matase sau bumbac, putine au fost gasite intacte datorita materialelor naturale din care sunt confectionate. Materialul traditional folosit insa este lana cu urzeala din bumbac. Materialul acestor covoare este usor de spalat.

Covoarele persane au in general unul sau mai multe motive. Iran Carpet Company, un specialist in domeniu a incercat sa clasifice desenele covoarelor persane efectuand studii pe mii de covoare. Rezultatele arata ca in toimp au existat modificari usoare si imbunatatiri pentru aproape toate modelele originale.

Compania a identificat 19 grupuri de modele principale folosite in mod uzual, incluzand modele de monumente istorice si cladiri islamice, modele Shah Abbassi, spirala, modele derivate, interconectate, modele de copaci, modele Turkoman, terenuri de vanatoare, modele de flori europene, modele geometrice, tribale si altele.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *