Chirias expat vs proprietar

Chirias expat sau proprietar – Ce este mai bine? N-am mai scris de ceva vreme despre situatia cu fostul proprietar pentru ca m-am mutat din apartamentul ala si pentru ca a fost un joc de asteptare. Ce s-a intamplat pe scurt? Am aflat ca platesc prea mult, am fost la o asociatie care sa ne ajute sa mergem in fata unei comisii care reglementeaza chiriile si sa decida ei pe baza unui sistem de puncte si criterii cat e chiria corecta pentru apartamentul nostru. Si a fost stabilita la €379,61, desi noi plateam €850. Dupa ce verdictul a fost dat, proprietarul avea 2 luni timp sa faca apel la hotarare si sa ne poarte prin curtea judecatoriei civile (cred ca asa se cheama).

Saptamana asta sunt 2 luni de atunci si nu am primit nici o instiintare in privinta vreunui apel, asa ca ma astept sa primesc instructiuni despre cum pot obtine banii. Probabil o sa ajung sa-l dau in judecata, mai ales ca au trecut tot 2 luni de cand nu mi-am primit depozitul pe apartament inapoi.

Află și despre: Munca în Olanda

Cand am inchiriat apartamentul, am dat depozit proprietarului in valoarea unei luni de chirie, deci €850. Banii astia trebuie returnati la finalul sederii noastre acolo. Si evident, nu i-am primit. Dupa relatia tumultoasa cu proprietarul, ma asteptam la asta. Ne crede prosti, straini prosti. Dar si-a gasit cu cine. Expatul tipic sta un timp limitat in Olanda, iar cand se muta dintr-un apartament, sanse mari sunt ca se muta in tara lui. Si multi proprietari se bazeaza pe asta si refuza sa returneze depozitul. Ca solutie la problema asta, multi chiriasi nu platesc ultima luna, si atunci depozitul acopera numai bine luna aia si toata lumea e chit. Insa e ilegal sa faci asa, iti incalci contractul de chirie. Da, si proprietarii incalca contractul de chirie cand nu returneaza depozitul.

chirias-expat

Numai ca noi nu suntem chiar expatii descrisi mai sus. Eu nu plec nicaieri. M-am mutat la doar 1km distanta de unde stateam inainte.Dragul de proprietar ne-a ignorat emailurile si telefoanele… pana azi, cand nesimtitul a inceput sa zbiere la telefon la Andi ca „I don’t give a shit about your money, I’m not giving you back anything”. Frumos, da?

Daca nu-mi primesc banii inapoi (adica diferenta intre aia 379,61 si 850… timp de 10 luni si jumatate), mergem frumos la companii de colectat datorii, le dau alora 10% sau cat or vrea comision si tot o sa-mi primesc banii. Peste 5000 (cu tot cu depozitul). Chiar si in calitate de chirias expat, tot ai cateva drepturi

Nici macar nu-mi mai pasa de bani, dar ma scoate din sarite ca ne ia de prosti. Si jumate din bani daca dau colectorilor, tot ma bucur. Cat timp nu mai stau banii aia in buzunarul proprietarului.

Acuma colectorii astia… nu stiu exact ce inseamna si cum procedeaza, probabil trimit scrisori in plicuri zbieratoare (ca in Harry Potter) cerand banii, insa imi place sa-mi imaginez niste racheti moldoveni care se duc cu batele si-l strange cu usa si-i rup vreo 2 degete. Si zambesc cand ma gandesc la asta.

1 like

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *