Protest Anti A.C.T.A 5

Sâmbătă, la Universitate, a fost un nou protest anti A.C.T.A. Al cincilea din Bucureşti. Ca şi dățile trecute, bucureştenii au dat dovadă de aceeaşi nesimțire şi de aceeaşi nepăsare. Mai mult de 50 de oameni, în momentul de aur al protestului, n-au fost. Unde sunt oamenii care susțin mişcarea Anonymus ? Unde sunt tinerii supărați pe sistem ? Unde sunt oamenii ăia răzvrătiți care vor să schimbe ceva ? Unde sunt studenții nemulțumiți ? Răspunsul este simplu: prin baruri, prin cafenele, prin cluburi.

Ori am impresia că încă nu-şi dă nimeni seama cât de gravă este ratificarea tratatului. Citeam pe pagina de pe spune.nu.acta că se vor aduse moaştele unui calculator Pentium I, se va aduce un brad şi se va împodobi cu cd-uri. S-a adus un căcat. 30j de persoane, 3 portavoci, 100 de jandarmi şi cam atât. Nimic altceva. Le-am atras atenția pe pagina lor de facebook iar postul mi-a fost şters. Mi se pare normal. Ne facem de căcat dar dacă suntem traşi de urechi ascundem mizeria sub preş.

Altfel, românii sunt spartani, curajoşi, frumoşi, săritori plus multe alte calităţi. Poate într-o dimensiune paralelă. Căci aici nu.

Prima cădere a Dubaiului

Dubaiul are două istorii: înainte de petrol şi după petrol. Înainte de petrol nu vedeai decât 2-3 beduini împrăştiați pe ici pe colo, printre dune, păzind o colibă bătută de soare şi de furtunile de nisip; şi după petrol, când nimic din ce construiesc arabii acolo nu mă mai uimeşte.

Au făcut întâi Burj Al Arabul, o imensitate de hotel. Au făcut insule artificial pentru care au băgat în mare nisip. Mult. Tone de nisip. Au făcut malluri imense, circuit de Formula 1 iar mai nou, nu ştiu de prinț investeşte 400 de milioane de euro într-un complex subacvatic.

Ce mi se pare la mintea cocoşului dar nu este evident pentru arăbeți este următorul lucru: petrolul ăla nu este infinit iar zona respectivă nu are un sol stabil. Hotelul ăla de 7 stele căzătoare o fi el cel mai luxos din lume, dar la un tsunami sau la un cutremur se face una cu nisipul. Da, o să spuneți că de unde ştiu eu c-o să fie aşa ceva. Păi nu ştiu. Dar cine credeți c-o să ştie ? O să afle ei după ce-l culege din mare, bucată cu bucată. Insulele alea artificiale ce soartă vor avea dacă nivelul oceanului planetar creşte ? Unele insule din Maldive se află la un metro sub oceanul planetar, deci sunt pe cale de dispariție, şi alea sunt naturale. Păi astea făcute de marii investitori ce soartă vor avea ? Hotelul ăla de sub apă ? Dacă vine un val ceva mai mare, o să măture tot.

Ştiu, pe termen scurt este ceva wow, te lauzi cu cele mai bengoase clădiri. Dar pe termen lung ? Dacă nici măcar nu apuci să-ți scoți banii investiți ? Citeam undeva că Burj Al Arab o să scoată banii investiți în el în câteva sute de ani.

Asta se întâmplă când nişte țărani dau de bani. Pentru că da, arabii sunt nişte țărani. Şi nu-s invidios pe ei, din partea mea să ia Luna de pe cer şi s-o pună în muzeul de astronomie. Dar când va fi prima cădere a Dubaiului am să mă distrez maxim.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *