Dropsy

Dropsy, un termen destul de cunoscut printre acvaristi si in acelasi timp de temut, nu este defapt o boala, ci mai degraba o manifestare a unor diverse boli. Dropsy reprezinta acumularea de lichid in tesuturile si cavitatile pestelui, precum abdomenul.

Este o boala des intalnita intre cichlidaele africane, fiind denumita inafara si „Malawi bloat” si de asemenea in familia Anabantidae, un exemplu fiind Betta splendens. Dar asta nu inseamna ca acestia sunt singurii pesti afectati, dropsy fiind intalnit la orice specie de peste.

Cauze

Exista mai multe posibile cauze, dintre care voi enumera: expunere prelungita la sare (ce poate afecta rinichii; atentie celor are adauga sare in mod constant in acvariu); conditii improprii de viata (apa murdara, concentratii mari de amoniac si nitriti) si hrana necorespunzatoare; infectie bacteriana (cu bacterii gram-negative); infectie parazitara; tumori; afectiuni hepatice.

Desi nu toate aceste cauze determina boli contagioase, este totusi recomandata carantinarea pestelui in alt acvariu.

Simptome

Simptomele variaza de la un peste la altul, unii putand fi mai afectati decat altii. Se pot insa sublinia o serie de simptome mai des intalnite, dupa cum urmeaza:

  • pierderea poftei de mancare, pestele fiind letargic
  • inotatoarele sunt lipite de corp
  • pestele sa mult timp la suprafata, cautand aer
  • cel mai usor observabil si impresionant simptom este abdomenul foarte umflat
  • solzii sunt „zbarliti”, ridicati
  • ochii pot fi umflati
  • anusul capata o culoare rosie, in timp ce pestele isi pierde culoarea naturala
  • branhiile se decoloreaza
  • fecalele pot capata un aspect de ata si sunt decolorate

Toate aceste simptome sunt cauzate de insuficienta organelor interne, mai ales rinichi si ficat. Datorita lichidului acumulat ce creeaza presiune, coloana vertebrala poate sa se curbeze. Solzii „zbarliti” sunt semn de gravitate.

Tratament

Dropsy e o boala ce poate fi dificil de vindecat, mai ales atunci cand peste se afla intr-un stadiu avansat. Precum in cazul tuturor bolilor, cea mai buna metoda este preventia. Un acvariu populat corect, cu o filtrare adecvata si o curatenie corecta odata cu schimburile de apa saptamanale, dar si o hrana de calitate vor sustine un peste cu un sistem imun puternic ce se va imbolnavi mai greu.

Daca totusi insa boala va afecteaza pestii, exista cateva solutii, care din pacate insa nu asigura vindecarea in 100% din cazuri:

  • in primul rand pestele trebuie carantinat intr-un acvariu separat, unde sa asiguram o apa cat mai curata posibil si bine oxigenata (cu ajutorul unei pompe de aer)
  • pestele sa fie hranit cu o mancare cat mai buna din punct de vedere calitativ
  • tratament cu sare (neiodata), o lingurita la 5 litri de apa (cu exceptia cazurilor in care boala a fost cauzata de prezenta de lunga durata a sarii in apa din acvariul comunitar)
  • tratament cu antibiotice: se folosesc antibiotice in general active pe bacteriile gram-negative, sau antibiotice cu spectru larg. Cele mai folosite sunt metronidazolul si tetraciclina. Se adauga 20-100 mg tetraciclina pe litru, iar dupa doua zile se face un schimb total de apa si se adauga din nou aceeasi doza de medicament, pentru alte doua zile.

Cu toate acestea insa, daca boala este intr-un stadiu avansat, este foarte posibil ca pestele sa moara, dropsy fiind o boala cu o mortalitate ridicata.

67 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *