UN POST CU SUCURI DE 7 ZILE. IMPRESII PERSONALE

Cei care imi urmaresc pagina de facebook stiu cu siguranta ca la inceputul lunii septembrie am facut o cura de 7 zile cu sucuri din fructe si legume. Decizia de a opri orice aport de fibre si de a renunta la sare, condimente, nuci si seminte, grasimi de orice fel si de a stoarce fructe si legume venea dupa perioada de vacanta in care nu luasem doar decizii alimentare optime… Cu totii suntem oameni! J

Cum am promis de la bun inceput ca voi veni cu povestea acestei saptamani de sucuri, mi-am propus mai intai de toate sa va spun principalele motive pentru care cred ca o cura cu sucuri este buna pentru mine (si nu doar pentru mine).

Odihna pentru stomac si tractul digestiv. Probabil ca nu toti stiti ca mai mult de jumatate din energia pe care corpul nostru o consuma zilnic e dirijata catre procesul –anevoios – al digestiei. Chiar daca nu este un post cu apa – deci o punere completa in pauza a sistemul digestiv – un post cu sucuri odihneste stomacul si tractul digestiv. Corpul are mult mai multa energie disponibila pe care s-o orienteze catre curatare si vindecare.

Aport fabulos de vitamine si minerale. Fructele si legumele contin o bogatie inestimabila de micronutrienti (minerale, vitamine, fenoli, fitonutrienti, etc.), iar prin stoarcerea lor facilitezi ca acestia sa fie absorbiti de catre corp fara a mai pune stomacul si tractul digestiv la treaba prea multa si intr-un timp record.

Cat mai putina toxicitate. Marea noastra majoritate cunoaste practicile neortodoxe ale industriei alimentare, care aglomereaza cu toxine hrana procesata cea de toate zilele. Apeland doar la legume si fructe, scutesti ficatul – principalul organ de procesare si filtrare a compusilor din alimentatie – de la a procesa si sorta o multitudine de toxine din feluri de mancare ce pot parea uneori inofensive, dar care n-au venit din natura, ci dintr-o fabrica, deci care nu sunt optime pentru consumul uman.

Mai multa hidratare. E bine cunoscut faptul ca atunci cand nu mancam la fel de mult ca de obicei reusim sa consumam mult mai multa apa. In plus, eliminam din start in zilele de juicing consumul de cafea, ceai, condimente, sare care toate contribuie la deshidratare. O hidratare optima inseamna sa ajutam corpul sa functioneze mai eficient, sa asiguram o eliminare crescuta a toxinelor (la toaleta), sa ne sporim energia si, nu in ultimul rand, sa stergem cativa ani de pe ten.

Cateva kilograme in minus. Desi nu recomand nimanui sa apeleze la juicing pentru a slabi, unul din efecte este chiar acesta, iar eu cred ca am slabit in 7 zile mai bine de 3 kg. Inca o data, nu a fost unul din obiectivele mele sa slabesc, am vrut sa dau corpului meu sansa unei detoxifieri mai profunde decat sa zicem o saptamana de alimentatie 100% cruda.

Mai multa energie. Primele doua zile probabil sunt ceva mai complicate, pentru ca inca esti subjugat mesajelor creierului ca ai nevoie sa mesteci lucruri (masticatia produce endorfine), insa din a treia zi cand te obisnuiesti cu noul regim, constati ca te poti concentra mai bine, ca ai nevoie de mai putin somn, ca ai vitalitate si energie cat pentru tine si inca o jumatate din tine. Asta face un corp alcalin, vitaminizat si a carui energie se indreapta nu inspre digestie cu precadere, ci spre curatare si vindecare!

Detoxifiere. Pentru inceput, renunti la o gramada de categorii de alimente care nu sunt optime unele, iar altele nu sunt potrivite consumului uman – produse lactate, gluten, cereale, grasimi, etc. Apoi, ii dai corpului hidratare din plin ceea ce face ca sedimente vechi de la nivelul intestinelor sa se miste si sa fie eliminate. In plus, ajuti procesul de curatare prin aport de vitamine si minerale din sucuri proaspete de legume si fructe.

Revenind la experienta mea de 7 zile, prima zi a fost surprinzator de usoara pentru ca aveam motivatia la cote foarte inalte. A doua zi a fost grea, dar tolerabila, m-am surprins de nenumarate ori gandindu-ma la mancare solida si la a mesteca. Zilele a 3-a, a 4-a si a 5-a au trecut lin, am fost ocupata tare la birou, am avut drumuri de facut, n-am simtit cum trece timpul. Aproape ca nu mai simteam foame deloc.

A venit insa ziua a 6-a si – chiar daca ar fi trebuit sa fie si mai simplu – eu eram la mare cu familia mea si pe plaja am avut cateva ore in care nu m-am gandit decat la cum mananca toata lumea cate ceva in jurul meu. Am dus o lupta interioara surda aproape toata dupa-amiaza, enumerandu-mi motivele pentru care nu ar trebui inca sa renunt la sucurile mele pastrate la rece si simtind cum pofta de a rontai – orice – creste pe masura ce-mi enumar motivele!

Am reusit insa pana la urma sa trec peste aceasta pulsiune creata mai ales de mediu, mi-am vazut in continuare de sucurile mele si chiar daca mi-am frustrat corpul (sau mai degraba mintea), mi-am multumit spiritul. M-am dus la culcare multumita sa fi invins demonii obisnuintei si ai conformarii sociale. Apoi ziua a 7-a a fost foarte usoara, alimentata probabil si de high-ul de a fi iesit invingatoare cu o zi inainte J

Am intrerupt in ziua a 8-a postul cu sucuri, mancand 2 mere si continuand sa beau sucuri. La fel si urmatoarele 3 zile mi-am impartit mesele intre sucuri si fructe.

Ce-am mai facut in plus fata de a bea sucuri? In primul rand, am facut periere uscata in fiecare zi (cu o perie cu peri naturali, gentila, se freaca intreaga suprafata a corpului, inainte de dus, cand ai inca pielea uscata). Am facut miscare in fiecare zi, iar in cele 3 zile la mare am inotat si am stat in apa de mare, un alt agent detoxifiant. Am dormit cel putin 7 ore in fiecare noapte. Am continuat sa folosesc aceleasi uleiuri extra virgine pentru hidratarea tenului si a corpului, deci n-am pus chimicale in corp nici in felul acesta. Am fost gentila cu mine si atunci cand n-am avut timp sa-mi fac acasa sucurile, m-am dus la Mega Image si am cumparat sucuri Urban Monkey, Sloop si JuiceIt.

A fost o experienta buna, o voi mai repeta cu siguranta ca si pana acum in fiecare primavara si toamna!

187 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *