SUCURI SAU SMUTI-URI – CUM SI DE CE SA LE ALEGI

Acum 3 saptamani am fost la un targ de produse organice tocmai in Suedia unde era tare frig, mult mai frig decat la noi. Am venit inapoi cu o raceala ‘sanatoasa’ care m-a tinut mai bine de 7 zile. Cum inca imi mai simteam sinusurile intr-o oarecare suferinta de 4 zile fac o cura cu sucuri proaspat stoarse. Asa am ales eu sa-i dau corpului meu hrana instanta, la care nu mai are nimic de procesat, in acelasi timp scaldand celulele in minerale, vitamine si toate micronutrientele bune care se gasesc in fructe, legume si frunze verzi.

Mi-am propus sa fac si un jurnal de bord al curei mele cu juice-uri, pe care il voi publica cand inchei sa dau imbold si altora J

Cu ocazia asta, m-am gandit sa vorbesc putin si despre ce inseamna juicing-ul pentru mine (ca membra a comunitatii de oameni de peste tot care cred ca ce si cum mananca se rasfrange asupra sanatatii si starii de bine), care sunt diferentele intre sucurile proaspete si smuti-uri si cand sa optam pentru unele sau celelalte.

Fiecare metoda are avantajele sale, de la bun inceput vreau sa te asigur ca amandoua sunt cai stralucite de a-ti hrani corpul cu ce-i trebuie. Iar diferenta dintre ele e foarte simpla – juicing-ul extrage doar lichidul din fructe si legume, indepartand fibra (sau o mare parte), iar sa-ti faci smuti-uri presupune ca mixezi foarte bine atat lichidul cat si pulpa / fibrele fructelor si legumelor in blender.

Avantaje juicing

  • De departe, atunci cand faci sucuri iti poti bucura corpul de o cantitate fabuloasa de micronutrienti pentru ca – simplu – poti sa storci 6 castraveti mari si sa-i bei dintr-o data, nu prea poti sa-i mananci pe toti.
  • Pentru ca aproape elimina procesul digestiei din poveste, prin juicing corpul preia direct ceea ce-i oferi pe calea lichidului – apa pentru celule, vitamine, minerale, polifenoli si alte cateva mii de fitonutrienti. Deci hrana celulara instantanee.
  • Pentru motivul de mai sus, juicing-ul e esential pentru reparare si reinnoire (de aici si motivul meu sa-i dau un reset corpului dupa viroza). In loc sa-si cheltuiasca energia inspre digestie, corpul – care are un design mega-inteligent, o s-o spun for ever – o va dirija spre curatare si reparare celulara.
  • Juicing-ul este anti-aging, asta e credinta mea tocmai pentru ca elimina carente nutritionale si salveaza energie.

Avantaje smuti-uri

  • Sunt in continuare alimentatie sub o forma predigerata. Mixarea in blender sparge peretii celulari ai ingredientelor alese, iar preluarea lor de organism este mult mai facila.
  • Ca si in cazul sucurilor proaspat stoarse, intr-un smuti poti pune de exemplu 2 banane, 1 cana de fructe de padure, 1 portocala, 1 cana de frunze verzi si apa pe care sa le consumi mult mai usor decat daca le-ai manca. Iarasi, avem hrana pentru celule in doze ridicate.
  • Smuti-urile sunt o cale minunata de a consuma mai multe frunze verzi pentru ca ele sunt deghizate de gustul savuros al fructelor folosite (aviz parintilor cu copii refractari la verde).
  • Continand fibra, smuti-urile sunt si satioase – un smuti poate inlocui cu mult succes o masa copioasa de mic-dejun!
  • Tot datorita continutului de fibre, smuti-urile sunt o idee buna pentru cei care traiesc in medii poluate – fibrele curata activ reziduurile, toxinele de la nivelul tractului intestinal.
  • Ridicandu-ne cantitatea de fibre in dieta, ele ajuta de asemenea la eliminarea estrogenului in exces – o realitate a zilelor noastre care afecteaza starea de bine si sanatatea multor femei si barbati.

Observi ce-am facut mai sus, nu-i asa? Am facut 2 liste cu avantaje, doar atat. Pentru ca atat juicing-ul, cat si blending-ul aduc atatea beneficii corpului nostru! Si consider ca daca le adoptam ca obiceiuri pe amandoua si selectam intre ele, pe rand, dupa bunul plac sau intuitiv conform cu ceea ne spune corpul, vom vedea exclusiv beneficii la capitolul sanatate, vitalitate, stari de dispozitie.

17 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *