JING, CHI SI SHEN – DE CE E BINE SA FACEM SEX MAI DES SI MAI CU SUFLET

Stiti cum spun eu de foarte multe ori: preocuparea pentru sanatate nu e egal doar grija pentru ce punem in farfurie. Si ca ne hranim celulele cu energie din multe surse: poate zambetele copilului nostru, poate sprijinul moral pe care il primim de la un prieten, poate aprecierea si recunoasterea muncii noastre profesionale, etc.

Cred cu tarie ca discutia despre sanatate nu este completa fara discutia despre sex, acela dintre doi adulti care consimt.

Acum cateva mii de ani – pana sa realizeze religiile monoteiste un divort fortat intre trupul mai degraba murdar si spiritul de elevat – oamenii studiau activ cum beneficiaza sanatatea noastra de pe urma practicii sexuale.

S-au realizat harti reflexologice ale vaginului si penisului, ceea ce inseamna ca fiecare organ intern are un punct corespondent si ca o buna functionare energetica a fiecaruia dintre organele interne tine si de aceasta stimulare sexuala. S-a postulat ca o energie sexuala stagnanta duce la probleme de sanatate la nivelul sistemului reproducator si la ce incidenta de afectiuni grave la ovare, uter, prostata, sani, etc. vedem – ce sa mai spunem – practica sexuala e si putina (caci suntem din ce in ce mai stresati si mai obositi), si slab calitativa (doar o treime dintre femei au orgasm la fiecare act sexual, iar pentru majoritatea barbatilor fiecare orgasm duce la prabusirea imediata a energiei).

Asadar articolul de astazi e o invitatia la mai mult si mai bun sex si va invit sa vedeti lucrurile dintr-o alta perspectiva, aceea taoista.

Vechii taoisti credeau ca exista 3 mari categorii de Chi (energie vitala) in corpul uman: Jing, Chi si Shen.

Jing este energia principala, introdusa in corpul nostru prin uniunea afectiva si sexuala a parintilor nostri. Aceasta energie principala, asociata cu organele noastre sexuale, este forta de baza, aceea care ne sustine corpul. Se cheltuieste pe masura ce ne traim viata, insa este alimentata de energia sexuala.

Chi-ul este energia vitala care circula in corpul nostru si ofera energie organelor interne. Chi-ul ni-l extragem din multe surse: natura inconjuratoare, relatii, mancare nutritiva, o activitate profesionala satisfacatoare, demersurile creative, cultivarea pasiunilor, dar mai ales din practica sexuala.  O practica sexuala constienta transforma energia sexuala, Jing-ul in Chi, intru sanatatea si vitalitatea corpului nostru.

Shen este energia spirituala, rezultata din transformarea chi-ului atunci cand acesta e suficient si cand mintea si emotiile noastre sunt OK si armonioase una cu celelalte.

Atunci cand ne oprim din cultivarea chi-ului prin lucrurile care ne incanta, ne ofera bucurie si placere si ne petrecem majoritar timpul in activitati care ne seaca energia, corpul noastru apeleaza la Jing, la energia principala, adica la un rezervor care are limite. De cate ori apelam la aceasta energie ne diminuam forta vitala si deschidem calea afectiunilor, depresiei, problemelor cu somnul, libidoului scazut.

Asadar increngaturile cauza-efect sunt multiple, iar solutia sta in a pune un echilibru intre activitatile care ne hranesc, care deci ne dau chi, si cele care ne cheltuiesc energia. Mai mult, in loc sa risipim constant Jing-ul, energia principala, ne putem reface rezervele printr-o practica sexuala constienta:

  • invita placerea in viata ta prin canalele care reprezinta pentru tine frumusete si bucurie (arta, meditatie, flori, culori, calatorii in locuri noi) si vei vedea cum va creste si energia sexuala;
  • incepe sa-ti iubesti corpul (dincolo de canoanele estetice impuse de majoritate) si ingrijeste-l asa cum merita – mancare de buna calitate, nutritiva si activitatea fizica potrivita temperamentului tau;
  • adu (si mai multa) dragoste si compasiune in viata de cuplu sau doar pentru tine, daca nu esti in cuplu;
  • cultiva orgasmul (dar si sanatatea organelor sexuale) prin exersarea constanta a muschiului PC;
  • asuma-ti responsabilitatea pentru propria placere si invata sau reinvata ce anume iti face placere si comunica ceea ce descoperi;
  • daca esti in cuplu, rezerva-ti timp pentru practica sexuala (chiar si atunci cand ai copil si timpul pare foarte putin).

Acestia sunt doar primii pasi, dar ar fi foarte bine pentru noi sa-i exersam foarte bine. Apoi putem trece si la alt nivel

7 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *