Șeful Poliției Locale Bălțătești, prins la lipit afișe electorale

Publicația Opinia Nemțeană l-a fotografiat pe Gorgan Costică Costinel, șeful Poliției Locale din Bălțătești în timp ce lipea afișe electorale în cursul zilei de marți, 29 aprilie. Funcția de șef al Poliției Locale este o funcție publică și legea funcționarului public specifică clar că un angajat public nu are voie să facă politică sau să-și manifeste public convingerile și preferințele politice și nu au voie nici să vaforizeze vreun partid politic. În acest caz, șeful Poliției Locale din Bălțătești a încălcat legea, el lipind afișe electorale cu PSD ,în ziua mare.

Acesta riscă mai multe sancțiuni, printre care și pierderea funcției. Gorgan Costică, șef al Poliției Locale este angajat al Primăriei Bălțătești și este subordonat direct primarului.

Prins în flagrant, Gorgan Costică și-a luat tălpășița de la locul faptei, însoțit de doi consăteni, iar când a fost întrebat de ce lipește afișe știind că nu are voie în calitate de funcționar public, acesta a spus că se află în timpul lui liber. Cum primarul Gheorghe Mihăilă nu se află în țară, l-am contactat telefonic pe viceprimarul Mihai Vițelaru. Acesta a negat că știe ceva de isprava subordonatului său, specificând că va lua măsuri dacă se va dovedi că a lipit afișe electorale. „Nu știu de treaba asta că ar fi lipit afișe șeful Poliției Locale, dar din ce știu în acea zi era liber. Am să mă informez de treaba asta , iar dacă se va dovedi că a pus afișe electorale , vom lua măsuri”, ne-a declarat vicele Mihai Vițelaru.

Noi, ne îndoim de aceste măsuri împotriva încălcării flagrante a legii funcționarului public, mai ales că suntem siguri de faptul că șeful Poliției Locale nu ar fi făcut nimic de capul lui, fără acordul șefului său direct, primarul Gheorghe Mihăilă.

Mustrare sau destituire?

Iată ce spune Legea 188/1999 republicată privind Statului funcționarului public:

Articolul 44, aliniatul 1 – Funcționarilor publici le este interzis să ocupe funcții de conducere în structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice.

Același articol 44, aliniatul 3 – Funcționarii publici au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor și preferințelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic.

Iată și sancțiunile pe care le riscă șeful Poliției Locale Bălțătești, conform legii.

Capitolul VIII: Sancțiuni disciplinare și răspunderea funcționarilor publici:

Articolul 77, aliniatul 1 – Încălcarea cu vinovăție de către funcționarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcției publice pe care o dețin și a normelor de conduită profesională și civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acestora.

Același articol 77, aliniatul 3 – Sancțiunile disciplinare sunt:

  1. mustrare scrisă.
  2. Diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioadă de 5 luni.
  3. Suspendarea dreptului de avanasare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcția publică pe o perioadă de 1 la 3 ani.
  4. Retrogradarea în funcția publică pe o perioadă de până la un an.
  5. Destituirea din funcția publică.

Acestea fiind zise nu ne așteptăm la nicio sancțiune disciplinară din partea Primăriei Bălțătești asupra propriului angajat, din moment ce chiar conducerea primăriei sus numite l-a trimis pe șeful Poliției Locale să lipească afișe electorale.

Așteptăm însă reacții ale organelor competente, gen Prefectura Județului Neamț.

Mihai Stoica, salutat de colegii din Consiliul Local Târgu-Neamț

în ședința ordinară a Consiliului Local Târgu-Neamț din 29 aprilie, a fost validat și mandatul de consilier local al omului de afaceri Mihai Stoica din partea Partidului Democrat Liberal, care a fost primit cu cuvinte frumoase de către noii colegi din legislativul târgnemțean. City-managerul Vasile Apopei i-a urat personal un bun venit călduros. Ne bucurăm să-l avem printre noi pe domnul Stoica , pentru că suntem convinși că acesta va aduce un plus de valoare Consiliului Local și va pune umărul la proiectele ce vor veni în sprijinul comunității,a spus city-managerul.

Mihai Stoica nu a dorit să intervină cu vreun salut în Consiliul Local și s-a limitat a asculta dezbaterile ce au avut loc în cadrul ședinței. La finalul ședinței, Mihai Stoica ne-a oferit în exclusivitate câteva declarații în noua sa calitate de ales local: „Sunt bucuros, onorat să fac parte din acest Consiliu Local , în care se regăsesc cetățeni de valoare, dar în același timp și conștient de responsabilitatea pe care o am din noua mea calitate. Nu voi da înapoi nici un pas atunci când va veni vorba de interesele târgnemțenilor și voi în încerca să fiu la înălțimea așteptărilor cetățenilor acestui oraș.

Cu toții merităm să trăim într-un oraș frumos, curat și dezvoltat din punct de vedere economic. Am încredere în noua administrație publică, în colegii mei din Consiliul Local că nu-i vom dezamăgi pe târgnemțeni”, ne-a declarat Mihai Stoica.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *