Tipuri de pasta de dinti

Ce pasta de dinti sa alegem? Pasta de dinti are rolul de a curata dintii prin indepartarea bacteriilor ce determina formarea placii de tartu si a respiratiei urat mirositoare ( halena ) ! Exista mai multe tipuri de paste de dinti : pasta de dinti pentru albire, pentru dinti sensibili, pentru tartru, pentru gingii , cu sau fara fluor etc.

Pasta de dinti impreuna cu periuta de dinti sunt esentiale alaturi de o tehnica de periaj corecta pentru o igiena buna bucala! Periajul trebuie realizat de minim 2 ori pe zi alaturi de ata dentara si apa de gura ! In urma unei consultatii de specialitate, va putem recomanda pasta de dinti in functie de problemele dumneavoastra dentare. Astfel exista mai multe tipuri de paste de dinti :

  1. Pasta de dinti pentru albirea – nu albeste propriu-zis, insa indeparteaza petele de pe dinti prin substantele abrazive continute si contribuie la mentinearea culorii naturale sau a culorii obtinute in urma tratamentelor de albire efectuate in cabinet.
  2. Pasta de dinti pentru dinti sensibili – creeaza o bariera ce blocheaza factori posibili iritanti sa ajunga la nervii dintilor,sensibilitatea aparand in cazul unui smalt subtiat sau expunerii radacinii prin retractii gingivale. Rezultatele apar dupa 4-6 saptamani de utilizare a pastei de dinti.
  3. Pasta de dinti pentru sanatatea gingiilor – poate preveni sau stopa depunerea de tartru si acumularea de blaca bacteriana in cazul unei boli parodontale deja instalate. Nu poate vindeca boala parodontala !
  4. Pasta de dinti cu fluor – rolul sau este de a intari smaltul dintilor si de a-i remineraliza in urma uzurii si a efectelor acizilor din alimente! Previne aparitia cariilor atat la copii ( in cantitati reduse) cat si la adulti !
  5. Pasta de dinti pentru copii – este conceputa special pentru necesitatile dintilor in dezvoltare ai copiilor ! Acestea contin adesea fluor ( nu mai mult de 1000 ppmF) , dintii celor mici fiind mai susceptibili la carii! Copiii trebuie supravegheati in timpul periajului pentru evitarea inghitirii sau folosirii in exces a pastei de dinti (determina aparitia fluorozei )
  6. Pasta de dinti naturala – contin doar ingrediente naturale insa pot varia ca si rezultate ( unele pot sa nu contina preparate fluoride ) . Ingredientul miraculos al unei paste naturale este un sediment moale format din fibrele unui copac indian („peelu „) ce indeparteaza petele de pe dinti fara a afecta smaltul. De retinut este ca fiecare dintre noi trebuie sa avem cel putin 2 tipuri de paste de dinti sau chiar trei concomitent, care sa fie alternate aleatoriu , pentru a nu capata rezistenta la compusii unui singur tip de pasta de dinti !

Cum sa ne periem dintii in mod corect ?

Periajul dintilor reprezinta cel mai simplu, dar si cel mai important proces in igiena dentara. Insa, din pacate, s-a constat ca periajul dintilor este in mare parte efectuat gresit atat de adulti cat si de copii.

Aşadar, instruirea pacientului pentru efectuarea unui periaj gingivo-dentar eficient se face de către medic, pe un model pe care sunt reproduse direcţiile de deplasare ale periuţei de dinţi.

Pentru un periaj corect, periuţa se aşează la 45 de grade faţă de suprafaţa verticală a dinţilor şi se efectuează mişcări verticale dinspre gingie spre dinte (de la roşu la alb). Periuţa nu se apasă în mod excesiv, placa bacteriană este îndepărtată în special de către vârfurile perilor periuţei de dinţi.

Prin mişcări repetate (minim 5 pentru fiecare suprafaţă) se periază feţele externe (situate spre obraz) şi cele interne (spre limbă). Cu mişcări de du-te-vino (orizontale) se periază numai suprafeţele ocluzale. Periajul trebuie să dureze minim 3-4 minute.

Pentru o igiena corecta si completa , nu uitati sa periati si suprafata limbii, sa folositi apa de gura si atat dentara.

Este recomandat sa inlocuiti periuta de dinti o data la 3 luni sau chiar mai devreme in functie de gradul de uzura.

Cu speranta , ca cele enuntate anterior va vor fi de mare folos in rutina dumneavoastra zilnica privind igiena dentara , va asteptam la clinica noastra pentru un control stomatologic de specialitate.

Clinica Ortoridente va pune la dispozitie servicii de ortodontie, implantologie, stomatologie pediatrica, estetica dentara, protetica dentara, preventie, endodontie si parodontologie.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *