Cresterea si hranirea puilor de carne (broileri)

Pui de carne crescut natural

mici (primele 3 saptamani) ei au nevoie de conditii speciale de “cazare” si de hrana. De aceea noi recomandam sa cumparati pui cu o varsta de 3-6 saptamani pentru a evita greutatile ce pot aparea in primele 3 saptamani de viata.

Mai jos va prezentam principalele aspecte ale cresterii puilor de carne:

Temperatura de crestere

Temperatura de crestere pentru puii de 1 zi trebuie sa fie de 30-32 grade celsius si trebuie sa scada zilnic cu 2 grade, dar nu mai putin de 20 de grade (21 grade la varsta de 30 zile). In functie de varsta temperatura este urmatoarea:

  • 1-7 zile – 30-32 °C
  • 8-14 zile – 27-29 °C
  • 15-21 zile – 25-27 °C
  • 22-28 zile – 23-25 °C
  • 29-35 zile – 21-23 °C
  • peste 35 zile – 20 °C

Cel mai eficient mod de a “incalzi” habitaculul puilor este  cu becul infrarosu durata de viata 6.000 ore si consum redus de curent electric) , deoarece acesta nu incalzeste aerul (care circula) ci numai corpul puilor. Becurile cu inflarosu se folosesc pentru a asigura o temperatura necesara dezvoltarii puiului, daca mediul de afara nu impune folosirea acetui bec se poate renunta. Astfel incat, daca se poate asigura o temperatura, (vezi mai jos orientativ temperatura necesara pentru diferite varste) doar cu un bec normal de 100 W sau mai mic (eventual economic), se poate renunta la inflarosu, astfel reducand si consumul.

In principiu puii trebuie sa stea pe un strat de talaj sau paie, insa, daca solul, este cat de cat cald, adica nu au fost ploi iar solul nu e prea rece, se pot lăsa puii direct pe sol, daca nu este umezeala.

Pentru 50 de pui este necesar un bec infrarosu de minim 175 w. Puii trebuie sa stea rasfirati, daca stau “gamada” inseamna ca este o temperatura insuficienta. Daca au ciocul cascat, temperatura este prea mare.

Atentie ! Puii in primele 14 zile nu isi “genereaza” singuri caldura! Respectati strict nivelulu acesteia ! In afara acestei perioada daca nu se asigura temperatura se reduce ritmul de crestere, 20% din consumul de furaje se transforma in caldura nu in spor de greutate !

Durata luminii

Pe langa paramentrii de caldura puii au nevoie si de ore lumina si ore intuneric, astfel incat noaptea e bine (daca mediul permite) sa se stinga lumina.In prima saptamana lumina trebuie sa “arda” minim 23 ore pe zi, dupa care timpul se reduce in fiecare zi cu 30 minute, pana cand se ajunge la 17 ore pe zi de lumina, moment i care se stopeaza reducerea duratei iluminatului. Iluminarea se poate face cu becuri economice (neon si led).Becurile de culoare rosie elimina canibalismul. Intensitatea luminii trebuie sa fie data de un bec de 40W la 3,5-4 metri patrati (5w/mp).

Atentie ! O lumina pre puternica streseaza puii si poate declansa canibalismul!

Adaparea

Apa este furajul cel mai important ! Apa se asigura la discretie, permanent proaspata, in adapatori care sa asigure un front de 3 cm pentru fiecare pui. Asigurati o adapatoare la maxim 50 pui.  In apa trebuie sa fie adaugat “digestiv”. Daca nu puteti cumpara, adaugati la 10 litrii de apa 1 lingura de otet de vin sau de mere, eventual putina ( 1/2 lingurita) drojdie naturala.

Atentie ! Lipsa apei provoaca moarte puilor si duce la reducerea consumului de furaje si deci realizarea sporului de greutate normal.

Furajarea

Furajarea puilor de carne (boileri) este pretentioasa. Ganditi-va ca un pui isi mareste greutatea de 20 ori in primele 3 saptamani. Asa sunt selectati genetic sa cresca. Furajele traditionale din gospodarie nu contin proteinele, vitaminele si mineralele necesare. Furajele trebuie sa contina un mixt de cereale si leguminoase (porumb, grau, secara, orz, soia, floarea soareleui) in anumite proportii care sa asigure minim 23% proteine. Deasemenea, furjele trebuie sa asigure mineralele necesare (calciu, fosfoir, magneziu), dar si vitamine si aminoacizi de sinteza (lizina). Numai furajele granulate, special realizate, asigura toate aceste cerinte. Cautati furaje granulate naturale pentru primele 8 saptamani de viata a puilor. Trebuie sa evitati furejele cu adausuri de hormoni, faina de carne sau peste, care dauneaza sanatatii umane. Dupa 8 saptamani puteti reduce treptat furajele granulate, inlocuindu-le cu uruiala (porumb in combinatie cu alte cereale). Detalii despre furajarea puilor de carne gasiti AICI.

IMPORTANT !   Noi asiguram furajele (100% naturale, fara hormoni si aditivi daunatori sanatatii umane) de care aveti nevoie atat pentru pasari cat si pentru porci.

Adapostul si asternutul

Adapostul trebuie sa fie bine izolat si protejat de rozatoare. Inainte de “cazarea” piulor, adapostul va fi dezinfectat, se va dauga astenutul si va fi incalzit. Asternutul trebuie sa fie uscat si gros de 10 cm. Ca asternut puteti folosii paie sau talaj uscat, eventual coj de floarea soarelui.In continuare se amplasează hranitorile şi adapatorile pe asternut (la lumina, sub bec). Cu timpul hranitorile şi adapatorile  se vor ridica pe masura ce puii cresc, pentru ca ei sa poata consuma usor apa şi furajele. Inaltimea adapatorilor si hranitorilor va fi reglata astfel ca marginea de jos a acestora sa fie la nivelul spatelui puilor. Suprafata adapostului se stabileste in functie de numarul de pui si varsta acestora.

ATENTIE ! Cresteti maxim 15 pui (pui in varsta de 3 saptamani si peste) /mp !

Vaccinarea puilor de carne

Puii de carne se vaccineaza contra Peseudopestei aviare in a 10 si a 21 zi si contra Bursitei aviare infectioase in ziua a 14-a. Mai multe detalii despre vaccinarea si tratamentul puilor de carne si a gainilor ouatoare AICI.

161 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *