Cât de tare poţi să răsuni?

Trupa cu “viaţa la mişto”, Robin And The Backstabbers, a postat, pe 28 mai, clipul piesei “Marele Zgomot”, cea despre frământările zilnice care ne ascund sau ne substituie (“OM./ Dar ce e aia om?”).

Piesa apare pe albumul “Stalingrad”, care are 15 piese, apărute în ultimii trei ani, de la “Iguana făcătoare de minuni” până la “Când te-am cunoscut Cristina” şi “Soare cu dinţi” (“Să fugim care încotro/ Cântând pe gheaţa crăpată/ Să ne luăm viaţa la mişto”).

De când au lansat albumul, la sfârşitul lui noiembrie 2012, acesta este al doilea single, după ce la mijlocul lui noiembrie a apărut “SPNZRTR”.

Sunete de alternative, rock şi ce mai cred ei de cuviinţă. Unele piese par laboratoare de teste. Chitările de toate felurile le fac muzica. O tobă punctează că se poate şi mai bine decât ceea ce spun. Versurile bacoviene amintesc de Timpuri Noi, ironico – lirice. Printre cei mai buni localnici.

Ultimele două clipurile sunt construite, compuse şi prelungesc versurile.

Brandon Flowers: Efectele unui abur de inspirație

În mod normal nu prezint apă cu lămâie și nici ploile de vară, dar am găsit ceva delicios printre cele zece piese ale albumului „The Desired Effect”, al lui Brandon Flowers. Acesta este al doilea său album solo, după „Flamingo”, apărut acum cinci ani.

Anunțat pentru 18 mai, „The Desired Effect” cară vreo 39 de minute de synth, pop, indie și disco – anii ’80 trec des pe lângă urechi. Combinația sună armonios și plimbăreț, în cazul unei ușoare tristețe. Pentru ora 8, când se face omleta, merge perfect. Dacă ascultătorul este mai mult furios decât trist, sunetele îi vor înfierbânta și mai mult sângele clocotind de frustrare. Dacă albumul încape pe „corzile” cuiva trecut de tristețe, s-ar putea ca „The Desired Effect” să-i smulgă un râs isteric, de parcă i s-ar rupe umerii. Nu doar sunetele au aceste efecte. Între naivitate și platitudine, versurile sunt o limonadă desăvârșită.

Clar! Pe BF l-a atins fiorul creației, dar nu l-a pătruns, nu l-a trecut de la un capăt la altul de parcă n-ar fi știut ce l-a străpuns din umărul stâng până în colțul drept al gurii închise strâns de gândurile duse. Nope! Mai degrabă, munți de pene i-au gâdilat degetele fine. Apropo de fin. Hmmm, aaa, vezi tu, noua lui siluetă este înfricoșătoare – BF pare că face eforturi disperate să se țină pe picioare. La această stare de fapt a adăugat niște mișcări de dans robotice, gen Michael Jackson, dar mult mai lente, de parcă urmează să se rupă în bucăți. Probabil se vrea următorul David Bowie, deși nu cred că știe că are această dorință.

Și totuși, albumul are deliciul vremurilor bune. Din când în când, apar zvâcnirile care au atras către The Killers. Doar că întorsăturile neașteptate sunt mai rare. Se aud o dată pe melodie, insuficient, pentru ceea ce visăm fiecare dintre noi.

Cum adică disco? Încă nu ți-ai revenit de la această informație? Să detaliez „Lonely Town”. Aici, BF compară o persoană părăsită cu un oraș pustit. Uitat sub tone de praf, orașul strălucește la cea mai puternică adiere de vânt. Melodia creează confuzie: e de anul acesta sau de-acum 30 de ani? Doar vârsta lui BF, vreo 34 de ani, clarifică nelămurirea.

„Can you read my mind?” a devenit „What’s going in your head now?”, de la mă înțelegi la ce-i cu tine. Da, chiar ce s-o fi întâmplat cu BF? Deși îmi place „Can’t Deny My Love”, și este una dintre cele mai bune de pe album, este mult prea plată, ca să fie excelentă. Vorbește despre cum nimic și nimeni nu poate stopa iubirea cuiva mult prea fără îndoieli, într-un heirup irațional. Totuși, s-ar putea să devină hitul unei după-amieze sau al unei petreceri. Clipul se vrea o pecete peste sentimente. Este inspirat de povestirea „Young Goodman Brown” (1835), scrisă de Nathaniel Hawthorne.

„Still Want You” este clasica declarație despre cum timpul nu a alterat niciun pic sentimentele față de celălalt, în cazul în care îndoielile bântuiau ca apucatele, de dimineață până seara, drumurile dintre creier și inimă. Cu toate că s-a devedit că inima are neuroni, BF ține la heirupul său fin.

Din toate aceste motive, m-am închinat astăzi limonadei cu lămâie. Plus unul. Are și scorțișoră, și mentă.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *