Optimizarea sistemului de operare este un pas important pentru cei ce vor sa se bucure la maxim de PC-ul pe care il detin. In continuare vom vorbi despre aceste proces.
In câțiva pași simpli:
- Evitarea instalării de programe ce nu sunt necesare.
ATENȚIE! De ceva timp, sau introdus in kit-ul de instalare a unor programe, opțiuni pentru a instala programe adiționale ce pot încetini sau afecta calculatorul.
Exemplu: In kitul de instalare a unui program ce descărcă melodii de pe youtube, mi se cere ca opțiune presetată să instalez si Opera Browser, deși eu nu doresc acest program.
Pentru a nu instala acest program trebuie sa bifez „ Custom Installation” si să debifez Opera Browser.
Si fiindcă nu este de ajuns mi se mai cere să instalez un alt program „ Pc Reviver” deși eu nu îl doresc.
Acest kit este făcut special pentru cei care atunci când instalează ceva apasă pe „next” de câte ori li se arată si nu se uită la ceea ce li se cere. Astfel se ajunge ca de la un program de care ai nevoie să instalezi alte două programe ce nu sunt necesare.
Citește și: Ce este transformarea digitală și de ce este importantă
In exemplul de mai sus programele sunt opționale dar in alte kit –uri aceste programe „opționale”, pot conține viruși si nu pot fi debifate, instalându-se odată ce este dată comanda finish.
- Evitarea instalării mai multor programe ce au același scop:
Începem cu antivirușii. Unii pot crede că, un număr mai mare de antiviruși pot oferi o mai bună protecție sistemului. In realitate, acești antiviruși se bat „cap in cap” încetinind sistemul foarte mult fără a oferi un avantaj concret (dacă sunt mai mulți).
Pentru muzică un singur program, gen Winamp ar fi de ajuns. Pentru vizionare de filme BsPlayer. Pentru navigare pe internet un singur browser este mai mult decât suficient. Pentru montare de imagini Daemon tools. Etc. etc.
Daca totuși este necesară instalarea mai multor programe ce au același scop, verificați ca acestea să nu pornească odată cu Windows- ul si să nu mănânce resurse pe parcurs.
- Defragmentarea
Defragmentarea „aranjează” fișierele pe hard pentru o mai bună folosire de către sistem. Câteodată, însă, ca opțiune presetata a windows-ului este defragmentarea săptămânală, ceea ce poate duce la încetinirea sistemului pentru o perioadă de timp, utilizatorul neștiind cauza. Pentru a opri acest lucru: Click dreapta pe C: si Proprieties. Apoi click pe Tools si click pe Optimize. De aici puteți efectua o defragmentare sau anula defragmentarea săptămânală.
- Curățarea PC – ului de regiștrii nefolositori.
Optimizarea sistemului prin programe specializate;
După un timp, odată cu instalarea și dezinstalarea mai multor programe, rămân in urmă fișiere ce pot încetini la un moment dat calculatorul. Cea mai simplă metoda de înlăturare a acestora este folosirea unui program specializat. Personal prefer CCleaner. Pe lângă regiștrii, CCleaner înlătură tot felul de fișiere lăsate în urmă de navigarea pe net sau folosirea unor programe. Practic este o curățare mai avansată decât „Disk Cleanup” – ul Windows-ului. CCleaner are o multitudine de opțiuni care ajuta la optimizarea sistemului de operare.
- Instalarea de extensii care stopează deschiderea de reclame
AD Block Plus este o extensie pentru Google Chrome, Mozilla Firefox si Internet Explorer care împiedică apariția reclamelor in browser. Fără reclame pe facebook, fără reclame pe youtube atunci când se da play la un videoclip. Cea mai simplă si sigură metodă de a scăpa de reclame.
Te-ar putea interesa și: Ce așteptări ai de la o afacere online?
- Pentru laptop – uri. Schimbarea planurilor de putere;
Windows – ul instalat pe laptop vine cu 3 opțiuni făcute special pentru a economisi energie si a evita supraîncălzirea.
- Power saver – Selectarea acestui plan se face atunci când laptopul este alimentat doar de baterie si nu se rulează programe ce consuma o cantitate mare de resurse. Poate fi selectată atunci când se ascultă muzică, se navighează pe net sau se vizionează filme. Această opțiune reduce la minim performantele sistemului, îmbunătățind considerabil durata de reincarcare a bateriei dar si perioada de viața a laptopului.
- Balanced – este opțiunea recomandată pentru ca, in funcție de sarcini, laptopul isi distribuie singur resursele.
- High performance – Această opțiune setează laptopul sa ruleze la performantele maxime. Nu este recomandata deoarece micșorează durata de viață a laptopului. Atunci când această opțiune este selectată laptopul se încălzește mai repede si ventilatorul este mai gălăgios. Totuși, laptopul este mai rapid si este absolut necesară atunci când se rulează jocuri performante sau programe ce necesită o cantitate mare de resurse.
De cele mai multe ori însă, aceste opțiuni sunt ignorate,Windows-ul fiind presetat pe „Balanced”. O simpla schimbare însă, poate creste rapiditatea laptopurilor. Dacă nici unul dintre aceste planuri nu satisface nevoile utilizatorului se poate crea un nou plan, optimizat.
Acestea sunt doar câteva tips-uri care mi-au venit in minte. Importanță acestora este majoră fiindcă pot creste cu ușurință rapiditatea cu care navigați pe internet sau folosiți diferite aplicații.
Leave a Reply