Desprea arta contemporana moderna – o noua estetica

Sa gasim o definitie pentru arta este practic imposibil, dar si mai dificil este sa descoperim ce insemnatatea are arta contemporanna pentru perioada tulbure in care traim?

Este o activitate pe care un om o desfasoara benevol, sau doar un mod diferit de a face rost de finante personale? Este un hobby, un talent sau o resursa?

Arta contemporana este cheia lumii

Putem spune ca arta schimba modul in care percepem lumea inconjuratoare. Ea ne rascoleste simturile, ne trezeste imaginatia si ne hraneste visurile. Dar prea putine persoane admit ca nu stiu cum sa priveasca arta.

Aflate in fata unei picturi abstracte, ele nu vor recunoaste vreodata ca nu pot vedea dincolo de aparente, insa se vor manifesta oricum, relevand prima impresie pe care acel tablou o exprima pentru ele.

In ziua de astazi artele vizuale reprezinta un element esential, pentru ca ele detin misiunea de a ne dezvolta intelegerea, de la constatare inspre perceptie, ele ne invatam sa privim, nu doar sa vedem culori, forme, idei.

Citește și: Pink Floyd, The Endless River

Ce inseamna ‘frumos’

Frumusetea este in ochii privitorului, fie ca este vorba despre o observare de ansamblu sau, din contra, despre o amanuntita explorare a detaliilor.

ce-este-arta-contemporana

Creativitatea experimentala sau acea “inspiratie geniala” este sub presiune astazi prin ceea ce numim universalitatea sau “Industria creativa”. In mod automat, numele spune ca miscarea este bazata pe faptul ca directia spre care tinde creativitatea este acea a unor rezultate cunoscute, previzibile si specifice si duc la o aplicare instrumentala prin industrie.

Un exemplu relevant este acela ca acum douazeci-treizeci de ani optam dupa indelungi cautari pentru un obiect unicat, iar acum alegem obiecte decorative de serie, cumparate din hypermarketuri de mobile si decoratiuni.

Vezi și: Cum îți alegi un program de voluntariat?

Totusi expresia artistica este prin natura sa cu un final deschis, non-linear, imprevizibil si se bazeaza pe o cercetare, pe practica si pe experienta. Aceasta cercetare se poate gasi in absenta unei tinte anume, departe de industrializare si de productia de masa. O masina automatizata, in urma unei poze ce imita realitatea (sau nu), nu va putea niciodata sa inlocuiasca creativitatea individuala, geniul personal si statusul mintal al artistului.

Pe masura ce arta contemporana devine mai dificila cu atat publicul va scadea si arta va deveni ceva elitist – acest cliseu este pe de-a-ntrgul eronat.  Arta se adreseaza oricui si tuturor, indifferent de varsta, pregatire, profil social si emotional.

Care dintre noi nu a plecat de la un eveniment artistic, de la o expozitie, concert mai inspirat, relaxat, cu moralul ridicat si motivat sa indeplineasca mai mult in viata? Fiecaruia ni s-a intamplat sa iesim dintr-o galerie de arta contemporana cu visurile diurne in plin spectacol oniric, noi insine artisti ai operei vizionate.

1 like

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *