Aparitia de calatorii turistice in antichitate – Civilizatii turistice in lume

Din timpuri indepartate oamenii au calatorit spre zone diferite ale lumii pentru a vedea locuri deosebite cu forme speciale sau chiar lucrari de arta, pentru a intra in contact cu noi civilizatii, pentru a deprinde obiceiuri si graiuri noi sau pentru a degusta noi preparate culinare si, nu in ultimul rand, pentru a gasi leacuri noi pentru trup (ape termale, namoluri, aerosoli etc.) si suflet (plimbari, pictura in plein-air, intoarcerea la natura). de calatorii turistice a fost facuta chiar din antichitate

Aparitia calatoriilor turistice s-a produs in antichitate, iar activitaţile turistice in spaţiul rural au inceput a fi practicate empiric din aceeaşi perioada. Este cunoscuta participarea in numar mare a elevilor la vizitarea locurilor sfinte-Dadona (Zeus) şi Delfi (Apolo)- frecventarea bailor curative sau jocurilor festive periodic organizate. Inca din timpul Republicii Romane, statiunile turistice din vremea aceea – asa cum era Baiae – erau foarte apreciate de catre nobili. Aici se puteau retrage departe de caldura Romei.

In perioada romana majoritatea dintre caltorii aveau scopuri comerciale, culturale sau millitare, iar traseele lor parcurgeau inevitabil spaţiul rural. In acelasi timp cu evolutia societaţii omeneşti se diversifica şi structura de calatorii, astfel, in Evul Mediu, calatoreau un numar insemnat comercianţii, dar intalnim frecvent ambasadori, preoţi şi pelerini, oameni de ştiinţa, artişti, calfe şi studenţi.

Citește și despre: Ungurii de la ei și de la noi

Termenul turist si cel de turism sunt folosite oficial pentru prima data in 1937 de catre League of Nations. Astfel, turismul este definit ca o calatorie mai lunga de 24 ore.

Istoria turismului european a inceput odata cu pelerinajele medievale. Chiar daca acestea aveau un scop religios, istoriile pelerinilor din Canterbury Tales aseamana aceasta experienta cu un fel de vacanta (holiday termen derivat din “holy day” ziua care are asociate activitati placute de relaxare).

calatorii-turistice-in-lume

In secolul al XVII-lea, in Anglia exista o moda ca fii nobilimii sa fie trimisi in Europa pentru o experienta educativa complexa pe care o atingeau in timpul unui tur Paris-Geneva-Florenta-Pisa-Bologna-Venetia-Roma-Napoli-Vezuviu-Innsbruck-Berlin-Dresda-Viena-Potsdam-Munchen -Heildelberg-Olanda denumit Grand Tour.

Europa este cea care inregistraza primele forme conştientizate de turism rural in secolele XVI-XVII; in acele vremuri pictorii erau interesaţi sa valorifice in operele lor construcţiile şi mediul spaţiului rural. Viaţa satului este imortalizata in operele pictorilor francezi, italieni sau olandezi. Pe acest fond marele ganditor francez Jean Jacques Rousseau (1721-1778) povesteşte in lucrarea sa „Confesiuni” despre o calatorie in care a traversat Alpii, ce a sugerat multor oameni ai timpului planuri de calatorii spre regiunile muntoase pentru a admira natura. In secolul urmator, al XIX-lea, odata cu afirmarea marilor peisagişti, arhitectura rurala ocupa un loc din ce in ce mai important in desen sau pictura. Se impun din nou pictorii şi artiştii francezi şi italieni carora li se adauga mai apoi cei din Anglia.

Turismul curativ s-a manifestat din vremuri stravechi, insa a devenit un fenomen semnificativ in secolul al XVIII-lea. Acesta este asociat localitatilor balneare, cautate pentru proprietatile curative ale apelor minerale. Similare acestora sunt si baile in apa sarata a marii.

Turismul pentru distractie a fost sustinut odata cu industrializarea Marii Britanii – prima tara europeana care a promovat importanta timpului de relaxare – initial in randul marilor proprietari – si mai apoi adresat si populatiei din clasa mijlocie. Cox & Kings a fost prima agentie de turism formata in 1758 in Marea Britanie.

Turismul de masa a fost posibil odata cu dezvoltarea tehnologiilor care au permis transportarea unui mare numar de persoane intr-un timp scurt catre locurile de interes turistic, precum si odata cu cresterea interesului pentru distractie. Urbanizarea este un fenomen care s-a manifestat in acelasi ritm cu cel al dezvoltarii turismului de masa, iar de aici a aparut si necesitatea delimitarii unor noi categorii si forme de turism.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *