Problemele nou-nascutilor

Scoarţa de pe capul bebeluşului

În jurul vârstei de o lună, fetiţei mele a început să i se formeze pe căpuţ (pe scalp) un fel de scoarţă. M-am speriat la culme (ca de fiecare dată când apărea ceva nou) şi am sunat medicul. Acesta mi-a spus să stau linitită, că nu e nimic grav. E ceva ce apare la majoritatea bebeluşilor.

Înainte cu 5 minute de băiţă, o ungeam cu ulei de măsline, lăsam să se înmoaie, apoi, cu un piaptăn cu “dinţii” deşi şi mărunţi, încercam să o curăţ. A durat cam două săptămâni până s-a curăţat de tot, la fel ca la al doilea copil, când nu m-am mai panicat deloc.

Cred că orice mămică se panichează la primul copil din orice problemă, oricât de minoră. Să nu vă mai spun că pe la două luni a făcut stomatită (ca un fel de răni/afte bucale). Plângeam de se scuturau hainele pe mine. I-a trecut într-o săptămână cu glicerină cu stamicin.

Acum, că am şi eu câţiva ani de experienţă în “meseria” de mamă, am învăţat ca, de fiecare dată când apare vreo problemă, să caut cât mai multe informaţii şi rezolvări şi să nu mă mai sperii aiurea, pentru că copiii simt asta.

Scăderea în greutate după naştere

Multe femei se aşteaptă ca după câteva zile de la naştere să arate ca înainte, însă aşa ceva nu prea e posibil. Chiar şi atunci când o femeie ţine anumite diete în timpul sarcinii, având anumite limite în alimenteţie, va reveni la formele iniţiale cam după două luni de la naştere.

Eu am pus 30 kg cu prima sarcină şi le-am dat jos cam în 9 luni. Cam aşa e şi normal. Se spune că atât cât pui pe tine în cele 9 luni, tot în 9 luni le dai jos. La a doua sarcină m-am îngrăşat 17 kg şi am slăbit cam în 6 luni. Şi am slăbit fără să fac nimic special pentru asta. În nici un caz mama nu trebui să ţină cură de slăbire sau vreun regim drastic nici în timpul sarcinii, nici imediat după naştere, deoarece organismul are nevoie de vitamine, calciu şi fier, dar şi de energie pentru a avea grijă de copil.

Eu am luat Elevit în primele şi ultimele două luni de sarcină, dar şi după naştere, cam o lună. Mai demult nu era aşa ceva; ţin minte de când eram mică, că îmi spunea bunică-mea că o femeie îşi perde mulţi dinţi în timpul naşterii, deoarece copilul îşi ia de la mamă tot ce are nevoie.

Şi încă o chestie pe care am observat-o la multe cazuri şi chiar cred că e reală: dacă în timpul sarcinii, alimentaţia mamei e diversificată şi nu se abţine de la mâncare, copilul va fi voinic şi va mânca foarte bine, însă dacă mama ţine regim în timpul sarcinii, copilul va fi slăbuţ şi fără poftă de mâncare.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *