SANATATEA ESTE IN MAINILE TALE!

Cred ca una din cele mai gresite perceptii ale zilelor noastre si societatii in care traim este ca nu avem controlul propriei sanatati. Ca destinul nostru medical este dictat de norocul de a fi primit gene bune sau de ghinionul unei mosteniri proaste.

Este probabil marele meu repros in fata medicinei alopate – ca nu suntem intrebati in cabinetul medical “dar tu cum mananci”, “cat de bine dormi”, “esti fericita cu viata ta in general”, “la cata toxicitate te expui”, etc.

Sa nu ma intelegi gresit, consider medicina absolut necesara si salut cu bucurie toate progresele tehnologice care sunt puse in slujba sanatatii noastre. Gandeste-te numai la cat de esentiali sunt medicii din sectiile de urgenta care intervin asupra unor traumatisme si salveaza oameni raniti in accidente sau la cat de utile ne sunt unele analize medicale.

Din pacate, practica medicala ne infantilizeaza in fata propriului nostru trup, “ce stii tu despre ce zice corpul tau?”. Si nu suntem ascultate in cabinetele medicale, iar intrebarile ce ni se pun sunt standard. Apoi raspunsurile pe care le primim iau forma unor medicamente care doar ajuta corpul sa faca fata mai bine unor simptome (in cele mai multe dintre cazuri).

Ceea ce eu am inteles acum 7 ani si ceva cand mi-am schimbat complet stilul de viata si alimentatia este ca de fapt alegerile noastre de zi cu zi sunt cele care – pe termen lung – ne dicteaza sanatatea, nivelul de energie si longevitatea.

Iar cand am inceput avida de informatie sa citesc nutritie, medicina functionala si integrativa, sa ma intorc la precepte vechi din ayurveda sau medicina traditionala chineza, m-am convins si mai mult ca terenul este dictat in primul rand nu de predispozitia genetica, ci de factorii care influenteaza daca genele “rele” se exprima sau nu:

  • Calitatea aerului pe care il respiram;
  • Mancarea pe care o punem in farfurie;
  • Calitatea apei;
  • Felul in care gestionam sau nu stresul;
  • Cum ne cream relatiile cu cei din jur;
  • Ce lasam sa ne domine – optimismul sau negativitatea;
  • Gradul de toxicitate cu care venim cu corpul si mintea in contact.

Iar daca rand pe rand identificam locurile unde e loc de imbunatatit si facem pasi spre mai bine, schimbarea in bine este la indemana noastra. Mai ales in sanatate.

Cum pasiunea mea este sanatatea femeilor in general si in particular echilibrul hormonal, astazi vreau sa abordez pe scurt una din cauzele principale ale disconfortului hormonal – dominanta estrogenica, o problema care afecteaza peste 95% din femeile de peste 28-30 de ani.

Cand corpul nostru vine in contact cu o cantitate coplesitoare de chimicale, denumite xenoestrogeni, ficatul nostru – organul responsabil cu eliminarea lor – se simte depasit. Nu numai ca nu mai putem produce hormoni noi, proaspeti si plini de vitalitate, dar acesti xenoestrogeni in excedent isi gasesc culcus la nivelul tesuturilor – cel mai adesea, la nivelul sanilor, uterului si ovarelor.

Nu vreau sa ma lansez in prea multa teorie, ci vreau doar sa-ti spun ca ai posibilitatea de a alege mai bine pentru tine:

  1. Opreste-te din a mai consuma orice fel de aliment din conserve metalice, alege tot timpul recipientele din sticla (unul din ingredientele omniprezente in conservele metalice este BPA – bisfenolul-A, un xenoestrogen de prima mana);
  2. Renunta complet la odorizantele de camera si la lumanarile parfumate cu substante chimice, inlocuieste-le cu uleiuri esentiale, betisoare parfumate din substante naturale si cu aerisirea constanta a spatiului de locuit si lucrat;
  3. Nu mai ignora etichetele produselor de ingrijire cosmetica si de machiaj pe care le foloseste si incepe sa faci un detox al toaletei tale, alegand produse fara conservanti, stabilizatori, ftalati si parabeni – cat mai naturale, cat mai manufacturate.
0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *