LA BAL, NU LA SPITAL – CUM GESTIONAM DEPRESIA

Foiletonul de sanatate integrativa pe care l-am inceput in 7 decembrie si in care am acoperit pana acum subiecte fierbinti precum energia, frumusetea pielii,slabitul sanatos si digestia ajunge astazi la un subiect si mai spinos.

Astazi vreau sa vorbim despre ceea ce multi specialisti numesc inamicul tacut, care nu-si arata fata atunci cand cauzeaza durere si, de multe ori, dizabilitate – depresia.

Acolo unde exista statistici, cifrele sunt inspaimantatoare – in SUA, peste 100 milioane de oameni sufera de depresie la un punct din viata lor si probabil tot atatia primesc si vor primi medicatie ce nu doar ca ajuta exclusiv pe termen scurt, dar vine si cu o lista prea lunga de efecte secundare.

Scopul meu astazi este sa te ajut pe tine sau persoanele dragi tie aflate sub imperiul depresiei prezentandu-ti abordarea medicinei functionale – adica corpul acela de medici care se incapataneaza sa vaneze cauzele de dezechilibru si sa le elimine, furnizand in paralel corpului lucrurile de care are nevoie pentru a se vindeca (precum mancare buna, vitamine, minerale, grasimi bune, somn, activitati restorative, etc.).

Asadar, daca vrei sa-ti inseninezi viata si starea de spirit si sa-ti readuci bucuria in interior sau sa-i ajuti pe oamenii apropiati tie, continua sa citesti. E absolut necesar sa stii care sunt cauzele majore ale depresiei ce trebuie cercetate, elucidate si indepartate pentru o sanatate 100%.

Iti cer de la inceput sa intelegi ca nu vorbesc despre cauzele emotionale (trauma, pierderea cuiva drag, deceptii, etc.), ci despre cele fizice.

Functia tiroidiana

Medicina functionala afirma ca statisticile practicienilor arata ca peste 15% din pacientii cu depresie au o deficienta tiroidiana. Aici problemele incep de la faptul ca pe nicaieri in lume nu se fac testele complete pentru a stabili sanatatea tiroidei, cei mai multi medici evaluand TSH-ul. Un panel complet de analize (adica 1. TSH, 2. Thyroxina serica libera – fT4, 3. triiodothyroina libera – fT3, 4. reverse T3 – rT3, 5. anticorpii anti-thyroglobulina – anti-TG si 6. anticorpii TPO – anti-TPO) este imperativ pentru a exclude un dezechilibru tiroidian ca si cauza a depresiei.

Literatura medicala a descoperit o legatura directa intre un nivel scazut de T3 si depresia de lunga durata, iar practicienii functionali afirma ca tratamentul medicamentos pentru hipotiroidism (Euthyrox, Synthroid) poate contribui la simptomele de depresie tocmai pentru ca nu adreseaza T3 – hormonul tiroidian de care au nevoie celulele noastre, ci suplimenteaza exclusiv T4.

Functia suprarenala

Cu bucurie raportez ca si in Romania specialistii au inceput sa dea mai multa insemnatate activitatii glandelor suprarenale si activitatii axei HPA, denumita si centrul stresului – hipotalamus-glanda pituitara-glandele suprarenale.

Cand ne trece un gand trist sau inspaimantator sau stresant prin minte, hipotalamusul trezeste glanda pituitara cerandu-i sa produca o parte din hormonii pe care ii secreta ea. Gandeste-te la hipotalamus ca la un centru de colectare a datelor preocupat cu bunastarea corpului – mare parte din aceasta informatie este folosita pentru stimularea pituitarei sa produca hormonii sai. In discutia despre depresie de importanta majora este unul din hormonii pituitari, adrenocorticotropina. Acesta e reponsabil pentru trezirea suprarenalelor si comandarea de hormoni ai stresului, cortizol si adrenalina.

Supraproductia de cortizol a fost legata de schimbarile de dispozitie atat la oameni sanatosi, cat si la cei care sufera de depresie!

O hiperactivitate a sistemului de stres al corpului (axa HPA) este asociata cu anxietatea, insomnia, pierderea libidoului, iar hipoactivitatea cu despresia si semnele ce o insotesc – oboseala cronica, letargia, indiferenta.

La cei care sufera de depresie, axa HPA nu se mai comporta echilibrat si de multe ori hiperactivarea sa rezulta in secretarea in exces a cortizolului si adrenalina (corozive pentru creier), care se traduce prin simptome depresive.

Infectiile virale

Voci de ultima ora in cercetarea medicala afirma ca depresia este in multe cazuri rezultatul unor virusi aflati in sistem, cel mai citat fiind Epstein-Barr. Despre acestia afirma ca se ataseaza nervilor, inflamandu-i. Deseurile metabolice ale activitatii virale – neurotoxinele – sunt un factor suplimentar de facilitarea a depresiei caci inflamand suplimentar tesutul cerebral interfereaza cu semnalele dinspre si inspre creier.

Metalele grele si alte toxine

Stii ca exista oameni care au totul, cel putin in ochii nostri si totusi sufera de depresie. Te-ai aflat vreodata in postura de a te intreba “dar ce-mi lipseste? Am tot ce mi-as putea dori!”? Acest tip de depresie este rezultatul toxinelor si nu a unei atitudini necorespunzatoare in fata vietii.

Vietile noastre normale sunt sursa de acumulare treptata in corpului nostru a metalelor grele (cele mai frecvente mercurul, aluminiul, cuprul). De cele mai multe ori, fructele de mare si pestele oceanic (aviz iubitorilor de ton!) contin mercur. Te expui la aluminiu cand il folosesti la gatit sau cand folosesti alimente din conserve. Apa de la robinet nu e nici ea lipsita de contaminanti (cupru si fluor, un produs conex al aluminiului).

O zona de interes pentru depozitarea acestor metale este o zona a creierului unde ele oxideaza, creand un mediu chimic ce contamineaza celulele creierului si slabeste activitatea impulsurilor electrice.

Alte toxine care dauneaza neurotransmitatorii si abilitatea creierului de a functiona optim: pesticide si ierbicide, formaldehida (prezenta in produsele de curatare in gospodarie in special), solventi, aditivi alimentari (monoglutamat de sodiu, aspartam, sulfiti).

Deficientele nutritionale si de electroliti

De exemplu, un nivel scazut de zinc e asociat cu depresie rezistenta. Deficientele de magneziu cauzeaza simptome legate de depresie. Mai mult, electrolitii ajuta la mentinerea si trimiterea impulsurilor electrice prin tot corpul, iar creierul este in specialcentrul activitatii electrice in corpul nostru. O deficienta a acestor elemente fundamentale – potasiu, sodiu, magneziu si calciu afecteaza stabilitatea noastra emotionala.

Ce putem face?

  • Sprijinirea activitatii tiroidiene prin protejarea ficatului (citeste mai mult aici), eliminarea alimentelor la care ai intolerante sau sensibilitati, printr-o dieta bazata pe mancare adevarata cu alimente integrale venite din natura, nu dintr-o fabrica;
  • Testarea celor mai comune deficiente (zinc, vitamina D, vitamina B12) si o dieta care sa optimizeze aportul acestor micronutrienti sau suplimentarea, daca este cazul;
  • Practicarea oricarei strategii care functioneaza pentru tine personal ca sa gestionezi stresul la care esti involuntar supus(a) – poate fi meditatia, o activitate fizica regulata, yoga, intalnirea regulata cu prietenele, apartenenta la o anumita comunitate (se poarta si nu degeaba acum comunitatile construite in jurul unui hobby comun – gandeste-te la cluburile de lectura, la reinviatele sezatori cu cusut, etc.);
  • Sprijinirea tractului digestiv prin eliminarea toxinelor din dieta, mediul inconjurator, apa, etc. (poate te-ar ajuta sa mai citesti o data episodul anterior al foiletonului meu) si incurajarea detoxifierii – gandeste-te la coriandrul verde, spirulina hawaiiana, algele atlantice, afinele salbatice, iarba de orz ca adjuvanti esentiali;
  • Eliminarea zaharului rafinat (alb sau brun). Studii serioase leaga consumul de zahar de aparitia depresiei. Nu uita sa citesti si etichetele, zaharul se ascunde in multe alimente procesate si poarta tot felul de nume – investigheaza!
  • Fa regulat sport, pentru ca asta e o cale mult mai eficienta de a combate depresia decat medicamentele antidepresive;
  • Odihneste-te – dormi suficient si permite-ti momente de respiro si refacere;
  • Nu mai folosi produse de curatare profesionale pentru covoare, canapele, mobile, etc. – sunt probabil cele mai daunatoare substante chimice pentru sanatatea creierului nostru;
  • Renunta sa te mai plimbi prin parcul de langa casa dupa ce tocmai a fost stropita iarba impotriva daunatorilor;
  • Suplimenteaza cu o vitamina C de buna calitate care sprijina glandele suprarenale si repara neurotransmitatorii, in plus ajuta la curatarea ficatului si indepartarea toxinelor;
  • Adopta in dieta alimente si superalimente antivirale – ghimbirul, usturoiul, spanacul, uleiul de cocos, vlastarii, avocado, ashwagandha, cat’s claw;
  • Petrece timp in natura, in aer curat – nu exista un detoxifiant mai puternic decat natura!

Sper din toata inima sa nu crezi ca vorbesc atat de mult despre detoxifiere doar pentru ca in ianuarie lansez primul meu program online in care ii voi ajuta pe clienti sa invete ce e obligatoriu sa faca pentru preventie, imunitate, sanatate. Are mare legatura cu detoxifierea, e adevarat, dar e un program 360 de grade, in care privim lucrurile dincolo de ceea ce punem in farfurie. Eu cred – pe incercate si vazute – mult in beneficiile detox-ului si a unui stil de viata incurajator cu eliminarea toxinelor, din toate ariile vietii. Daa vrei sa afli toate detaliile cand il lansez, inainte de sfarsitul acestei luni, inscrie-te in baza de date a oamenilor care vor afla primii.

0 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *