In vara lui 2014 am luat curajoasa decizie de a renunta la gluten. Complet. O mai facusem pentru o perioada de timp in 2010, cand decisesem de la o zi la alta sa consum exlusiv hrana vegana cruda, care exclude cerealele. Pe atunci nu citeam nutritie si nici nu auzisem prea multe despre gluten, insa stiam ca e o cale pe care merita s-o explorez pentru recuperarea sanatatii.
In 2014 citeam deja nutritie si facusem nenumarate experiente cu propriul corp. Stiam deja ca o dieta vegana cruda cu multe grasimi, verdeturi, putine fructe nu e un drum sustenabil pentru stilul meu de viata.
Facusem deja cunostinta cu frutarianismul si-i culesesem deja roadele (pun intented), doar ca dragostea de cereale si mai ales de paine invinsese.
Totusi citeam deja din ce in ce mai multe argumente contra consumului de cereale si vedeam cum si corpul meu imi spune ca e mult adevar in ele pentru mine.
Asa ca in iunie 2014 am eliminat glutenul complet din dieta si am inceput sa vad cum pielea arata mai bine, incheieturile sunt mai flexibile, o activitate mai intensa a tiroidei (in medicina functionala, prima recomandare e excluderea glutenului pentru cei si mai ales cele care nu au o activitate optima a tiroidei) si digestia mea mult usurata (si prea putini stim cat de intim sunt corelate sistemul digestiv cu tiroida).
Cate pareri contra am auzit? O gramada! Nenumarati oameni mi-au spus ca e doar un moft, o chestie la moda, un trend si atat.
In cei aproape 2 ani, am facut de vrea cateva ori exceptie fie cu ocazia unei paini cu maia care arata prea bine sau a unei pizza cu blat integral, ciuperci si masline care mirosea prea bine. Am simtit de fiecare data ca nu a fost alegerea optima si m-am reintors la calea mea fara gluten.
Daca mai aveam nevoie de inca o confirmare, una in scris, in urma unei analize medicale, a venit si aceasta!
In prima saptamana a lunii, am fost invitata de Amira’s Boutique Services sa facPinner Test-ul, acel test care depisteaza intolerantele alimentare. Acum cateva zile, am primit rezultatul si da, sunt intoleranta la gliadina (o parte a proteinei de gluten) cu un scor de 3 din 4 (foarte ridicat, deci), la orz, secara, grau, ovaz (la revedere oatmeal-uri!). Am scor +2 la arahide si + 1 la marar.
Pana la urma ce mi-a confirmat acest test? Ca cea mai buna strategie e sa-ti asculti mesajele corpului si sa le dai curs. In ciuda tuturor sfatuitorilor de bine care vor sti intotdeauna mai bine decat tine.
Oricum, m-am gandit sa va dau cateva informatii cu acest prilej vizavi de toata problematica aceasta a intolerantelor sau senzitivitatilor alimentare:
- intolerantele sau senzitivitatile alimentare sunt ceva complet diferit de alergiile alimentare;
- in cazul alergiei, sistemul imunitar are un raspuns dramatic producand anticorpi IgE (imunoglobulina E) a caror menire e sa se ataseze pe molecula periculoasa si apoi s-o distruga. Acest proces e insotit de o eliberare de histamina in circuitul sanguin, ceea ce conduce la aparitia unor simptome foarte evidente (de la eruptii cutanate la probleme respiratorii grave);
- intolerantele sau senzitivitatile alimentare produc si ele un raspuns al sistemului imun, doar ca mult diminuat, corpul producand anticorpi IgG – simptomele pot aparea de la cateva ore pana la cateva zile, iar asta face dificila sarcina noastra de a le depista;
- sunt multe persoane care, odata testate pentru intolerante alimentare, sunt extrem de surprinse de rezultat ceea ce arata cat de dificil e sa le detectam de la bun inceput doar pe baza semnalelor corpului nostru;
- procesele fiziologice asociate cu prezenta anticorpilor IgG sunt mult mai putin severe decat in cazul IgE, dar putem ajunge si in acest caz la probleme cronice;
- cel mai adesea sunt raportate migrene, probleme digestive, acnee si tot felul de alte eruptii cutanate, oboseala cronica chiar, imposibilitatea de a pierde in greutate in ciuda dietelor, ingrasare, dar si pierdere de kilograme inexplicabila, balonare, dureri articulare;
- probabil cel mai mare risc al intolerantelor alimentare nedepistate este ca in timp acestea pot compromite sever sanatatea tractului nostru gastro-intesinal, din ce in ce mai mult diagnosticandu-se sindromul colonului iritabil sau cel al intestinului permeabil (leaky gut syndrome);
- statisticile arata ca cele mai frecvente intolerante alimentare sunt la gluten, produse lactate, oua, drojdie, alcool, porumb si soia.
Asadar, la fructe inainte! Cel putin pentru mine.
Leave a Reply