PREGĂTIRI PENTRU ÎNFIINŢAREA UNEI PLANTAŢII DE PAULOWNIA

Copacul este mai puţin sensibil la tipul solului, în acelaşi timp solul trebuie să fie permeabil. Se vor evita solurile argiloase, legate. Grosimea stratului de sol trebuie să aibă cel puţin 1,5 metri. Pietrele, chiar dacă sunt mai mari, nu vor cauza probleme, dacă nu este vorba de un strat de rocă la o adâncime mai mică, care ar putea împiedica creşterea copacului. Paulownia nu suportă solurile acide, valoarea pH trebuie să fie în jur de 5,5, sau peste această valoare.

APĂ

Paulownia nu rezistă la nivelul înalt de apă freatică. Oglinda de apă freatică trebuie să fie la 1,5 metri sub nivelul solului, totodată plantelor tinere se va asigura irigare corespunzătoare.

PREGĂTIREA SOLULUI:

În cazul unui teren/sol corespunzător, este bine să-l pregătim prin arat. Dacă este posibil să se foreze în sol gropi cu diametrul de 60 cm, în adâncime între 60-100 cm, putem omite aratul.

PLAN DE PLANTARE

Atunci, când se planifică plantarea arborilor, trebuie să luăm în considerare mărimea utilajelor pe care le veţi utiliza (tractoare, maşini de cosit, cisterne).

Planul de plantare a puieţilor depinde de scopul pentru care le plantăm. Atunci când plantăm Paulownia pentru a înfiinţa o pădure, şi dispunem de un teren de doar 0,5 – 2ha, dar dorim să obţinem mai mult lemn pe această suprafaţă, atunci matricea corespunzătoare va fi de 3×3 m sau 4×3 m.

Astfel vom putea planta cca. 100 de arbori pe o suprafaţă de 0,1 hectare (1000 mp). Dacă folosim această matrice, atunci în cel de al patrulea an trebuie să se taie arborii în sistem de tablă de şah, în caz contrar arborii în dezvoltare se vor împiedica reciproc în creştere.

La sfârşitul următoarei perioade de patru ani, jumătate din arborii pădurii noastre vor avea deja 8 ani, iar restul 4 ani (aceştia sunt arborii pe care i-am tăiat dar s-au regenerat). Atunci vom tăia copacii de 8 ani (şi se vor regenera şi aceştia). Astfel vom putea tăia la fiecare 4 ani arbori cu vârsta de 8 ani.

Singurul dezavantaj al acestui plan este acela, că atunci când tăiem copacii, trebuie să avem grijă, ca să nu deteriorăm copacii vecini. Alte matrice preferate sunt cea de 4x4m, cu 63 de puieţi pe fiecare 0,1 hectar, sau cea de 5×5 m cu 40 de puieţi pe fiecare 0,1 hectar. La fiecare plan de plantare, tăiem fiecare copac la vârsta de 8-10 ani.
Atunci când plantăm copacii pentru biomasă, aplicăm matricea 2×0,5 m sau 1×1 m, şi astfel putem planta 1000 de puieţi pe 0,1 hectar (1000 m2).

PLANTAREA

Puieţii pot fi plantaţi de la începutul lui aprilie (după ce sigur nu va mai fi îngheţ) până la sfârşitul lui august. Primul pas este stabilirea locurilor copacilor şi săparea gropilor necesare pentru plantarea puieţilor, cu unelte de mână, sau dacă este vorba de o cantitate mai mare, atunci cu maşina de forat în sol.

Adâncimea gropii trebuie să fie de cca 1 metru. Acest lucru nu înseamnă, că trebuie să plantăm puieţii la această adâncime. Jumătate din pământul săpat din groapă se va amesteca cu îngrăşământ, şi se va pune înapoi în groapă, în aşa fel, încât adâncimea gropii să fie de 30-40 cm., şi pe urmă se aşează puieţii în groapă. Astfel îi putem asigura acestora un sol moale, afânat, cea ce facilitează creşterea rapidă a rădăcinilor tinere.

IRIGARE

Irigarea regulată este esenţială în primul şi în al doilea an, pe urmă reţeaua de rădăcini deja devine destul de puternică, şi ajunge la straturile în care găseşte apă (irigarea însă poate contribui semnificativ la dezvoltarea copacului).

Cel mai simplu, irigarea se poate asigura prin sistemul cu picurar. Necesarul de apă pentru un copac tânăr este de cca 50 de litri pe săptămână, cantitate ce poate fi asigurată şi prin 1-2 udări ocazionale. Prin utilizarea hidrogelului, necesarul de irigare poate fi redus la jumătate. În primii doi ani, şi îndepărtarea buruienilor este important. Buruienii pot fi îndepărtaţi cu ajutorul unor erbicide utilizate în agricultură, mecanic, sau manual (în funcţie de mărimea plantaţiei).

DEZVOLTARE

Primăvara şi la începutul verii, pot apărea pe copacii Paulownia insecte, în special omizi, acest lucru însă nu înseamnă probleme grave, şi dacă este necesar, poate fi tratată cu pesticidele cunoscute, folosite şi la pomi.

Atunci, când cultivăm copacii pentru a obţine material lemnos, pentru a obţine trunchiuri drepte, verticale, crengile laterale se vor tăia cu grijă, să nu se rupă frunzele verzi, pentru că locul acestora se va vedea ulterior ca rană pe trunchiul copacului. Dacă respectăm acest sfat, copacii noştri vor fi înalţi şi drepţi.
Paulownia va fi recunoscătoare pentru grija acordată.

ÎNFIINŢAREA UNEI PLANTAŢII ENERGETICE DE PAULOWNIA

Pa această pagină dorim să prezentăm prin imagini o plantaţie energetică de Paulownia.
Plantaţiile pot fi realizate după matrice diverse (cele mai frecvente fiind cea de 1×1, 0,5×2, 2×2 m), şi poate varia şi frecvenţa recoltării (anual, bianual).

Arborii acestei plantaţii sunt recoltaţi anual şi transformaţi în peleţi. Din Paulownia putem produce peleţi de o calitate excelentă, dar desigur, materialul lemnos astfel obţinut poate fi şi pus pe foc fără altă prelucre.
Există nenumărate oportunităţi pentru întrebuinţarea lor, dar să vedem fotografiile:.

33 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *