PAULOWNIA SHAN-TONG – Copac pentru Cherestea

Shan Tong este un hibrid rezistent la îngheţ realizat prin înmulţire in-vitro din speciile Paulownia Tomentosa şi Paulownia Fortunei.
Paulownia Shan Tong a pornit în 1984 din China, şi de atunci a confirmat în nenumărate rânduri speranţele care au stat la baza naşterii sale.

Prin dezvoltarea acestei specii, au fost soluţionate două probleme principale, şui anume îngheţul, respectiv rezistenţa la secetă, cea ce a dus la îmbunătăţirea semnificativă a speciilor de bază, în privinţa creşterii, a capacităţii de regenerare, şi a producerii lemnului de esenţă tare valoros, fără noduri. Pe baza rezultatelor de test măsurate, Paulownia Shan Tong rezistă la îngheţ până la temperatura de -29 grade Celsius, şi necesită mai puţină apă, care sunt factori importanţi în privinţa condiţiilor meteorologice din România.

Shan Tong este o alegere bună pentru înfiinţarea unor păduri de Paulownia în România şi în ţările vecine, deoarece este o specie încercată pe termen lung, care corespunde condiţiilor climatice din zonă.

PAULOWNIA CHINEZESC

În noul mileniu, populaţia Terrei întâmpină o problemă din ce în ce mai mare, reprezentată de tendinţa de reducere din ce în ce mai accentuată a suprafeţelor verzi împădurite. Cercetătorii caută intensiv soluţii, s-au născut numeroase teorii şi propuneri, însă s-ar putea, ca soluţia definitivă şi oportună să o reprezintă o simplă plantă, ca Paulownia Tomentosa.
De unde, şi cum a apărut această plantă, şi unde a fost în deceniile trecute?

Paulownia Tomentosa este endemică în Asia. A pornit să cucerească lumea din Japonia, prin China, acum mai mult de un secol. În secolul 19, producţia de porţelan înfloritoare în China a fost punctul de plecare. Aceste obiecte fragile, au fost puse în lăzi umplute cu seminţele acestui copac, cea ce are o tradiţie de mai multe milenii, pentru a fi protejate în timp ce erau transportate. Seminţele copacului Paulownia, înainte de apariţia polistirenului, şi-a îndeplinit cu succes funcţia sa de protecţie pentru că seminţele mărunte, uşoare, au fost înzestrate de natură cu instrumente de zbor, care au ocrotit aceste obiecte valoroase de vibraţii şi ciocniri.

În acest fel au ajuns primele seminţe de Paulownia şi pe alte continente, astfel în America şi în Europa. Seminţele au căzut din ambalaj, şi au început să se răspândească intensiv. Pe partea de răsărit a Americii, condiţiile au fost favorabile, şi astfel Paulownia a sturpat în mare măsură speciile endemice. În Europa, a ajuns prin intermediul Franţei, însă iernile mai reci de aici nu i-au fost favorabile.

Câteva exemplare însă au supravieţuit, şi având un aspect decorativ, robust, şi în special, când este în flori, este o atracţie deosebită astfel a devenit o plantă solitară preferată a arboratelor şi al parcurilor publice.
În ţările din lumea a treia, problemele economice şi ecologice a pus în faţa unor încercări mari agricultura şi silvicultura. A devenit necesară instalarea unor păduri pentru a se putea acoperi necesarul de lemn din ce în ce mai mare. Atunci au luat avânt cercetările privind acest copac, şi au constatat cercetătorii, că o valoare aşa de mare a rămas până acum neexploatată.

Ca rezultat al febrei pentru plante energetice care s-a răspândit din ce în ce mai mult în ultimul deceniu, au apărut mai multe variante înnobilate ale arborelui Paulownia. Principalul obiectiv al înnobilărilor a fost acela, ca cultivarea copacului Paulownia să devină posibilă şi în zone cu climă moderată, deoarece specia de bază era destul de sensibilă la îngheţ.

Cercetările au adus succesul, înnobilările au realizat speranţele. Hibridul Shan Tong care a fost dezvoltat în China în 1982 este unul dintre exemplele cele mai bune, putând rezista la temperaturi de minus 29 de grade Celsius, şi crescând şi mai rapid, respectiv având o rezistenţă şi mai mare la secetă, decât specia de bază.

Paulownia o putem numi chiar plantă minune, deoarece singură, reglează clima, absoarbe dioxidul de carbon şi eliberează în locul acestuia oxigen, însă şi frunzişul său poate fi utilizat ca îngrăşământ ecologic sau ca furaj pentru animale, şi încă nici nu am menţionat lemnul valoros pe care îl produce, de calitate excelentă atât pentru construcţii cât şi industria mobilei.

9 likes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *